Index Vakbarát Hírportál

Korea-közi csúcstalálkozó lesz áprilisban

2018. március 6., kedd 12:48 | aznap frissítve

Csúcstalálkozót tart Szöul és Phenjan Észak- és Dél-Korea határán április végén - jelentette be kedden a Kék Ház, a szöuli elnöki hivatal, miután visszatért Észak-Koreából Mun Dzsein dél-koreai elnök küldöttsége.

Több mint egy évtizede nem volt már legfelsőbb szintű tanácskozás Dél-Korea és Észak-Korea között.

Ez lesz a harmadik Korea-közi csúcstalálkozó. Az első kettőt még a két Korea közötti enyhébb időszakban tartották: először 2000-ben érkezett dél-koreai elnök Phenjanba tárgyalni, de Kim Dzsongil már nem ment el Szöulba, míg a második csúcsot 2007-ben tartották, akkor is az északi fővárosban.

Csung Ejjong, a küldöttség vezetője úgy nyilatkozott, hogy

Észak-Korea nem tartja szükségesnek nukleáris fegyverzete megtartását, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve, és a rezsim biztonsága garantált.

Csung elmondása szerint Phenjan Washingtonnal is hajlandó tárgyalni a nukleáris leszerelésről és a kapcsolatok normalizálásáról. Ha az Egyesült Államok is nyitott erre, akkor Észak-Korea befagyasztja atom- és rakétakísérleteit - tolmácsolta tárgyalásai eredményét Csung.

A két Korea vezetői április végén találkoznának Panmindzsonban. Megállapodtak abban is, hogy úgynevezett forró drótot, azaz közvetlen telefonvonalat létesítenek egymással a katonai feszültség enyhítése végett.

Donald Trump twitteren üdvözölte a találkozó hírét, "a világ figyel és várakozik" - írta.

Rovatok