Index Vakbarát Hírportál

Az igazságügyi minisztérium bepereli Kalifornia államot

2018. március 7., szerda 20:46

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter hivatalosan bejelentette, hogy a minisztérium pert indít Kalifornia állam ellen, mert szerinte nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal és a helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.

A szövetségi igazságügyi minisztérium a szerdán benyújtott, 18 oldalas keresetében annak az illegális bevándorlókat védelmező három törvénynek a megsemmisítését kéri, amelyet tavaly ősszel szavazott meg a kaliforniai törvényhozás.

A vitatott törvények megtiltják a kaliforniai rendfenntartó erőknek, hogy információkat szolgáltassanak a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársainak a letartóztatott, vagy már el is ítélt illegális bevándorlókról, megtiltják a magánvállalatok munkaadóinak az önkéntes együttműködést a bevándorlási hivatallal a munkahelyek ellenőrzésében, és előírják a kaliforniai állam illetékeseinek, hogy ellenőrizniük kell azokat a börtönöket, amelyekben a szövetségi hatóságok illegális bevándorlókat tartanak fogva.

A szövetségi igazságügyi minisztérium érvelése szerint ezek a törvények szándékosan akadályozzák a kormányzat bevándorlási politikájának érvényre juttatását. „A felsőbbségi záradék nem teszi lehetővé Kaliforniának, hogy megakadályozza az Egyesült Államokat a kongresszus által megszavazott törvények érvényesítésében" – érvelt bírósági beadványában az igazságügyi minisztérium.

Rovatok