Index Vakbarát Hírportál

Gyalogsági támadásra készülnek Kelet-Gútában

2018. március 7., szerda 11:11 | aznap frissítve

A szíriai kormányerők tüzérségi fegyverekkel támadják Meszraba várost Kelet-Gútában, előkészítendő a lázadók kezén lévő terület gyalogsági ostromát - jelentette a szíriai állami tévére hivatkozva az MTI.

A kormányerők egységei Meszraba peremén vannak, és ha elfoglalják a várost, akkor azzal kettévágják a lázadók területét, amely az utóbbi néhány napban az ostrom hatására amúgy is 45 százalékkal zsugorodott. A helyszíni tudósításban egy harci gép hangját is lehetett hallani.

A szíriai hadsereg egyik ezredese a tudósításban kijelentette: Kelet-Gúta hamarosan "vissza fog térni az állam kebelébe".

A lázadók a damaszkuszi orosz nagykövetséget támadják

Eközben az ellenállók Kelet-Gútából tűz alá vették a damaszkuszi orosz nagykövetséget. A békítő központként is funcionáló képviselet parancsnoka szerint a radikális szervezetek tűz alatt tartják a szíriai kormányerőket, hogy reakciót provokáljanak ki tőlük. Mint mondta, Damaszkuszban a belövések következtében 13 ember halt meg, és további 135 szenvedett sebesüléseket az elmúlt 10 nap során.

A Dzsais al-Iszlam elnevezésű iszlamista csoport egyébként szerdán közölte, hogy nem kíván élni a Kelet-Gútából való szabad elvonulás lehetőségével, amit az orosz parancsnokság ajánlott fel. Egy nappal korábban a Fajlak ar-Rahmán csoportosulás hasonló bejelentést tett.

Az ENSZ a segélykonvojok beengedését követeli

Az ENSZ ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a szíriai Kelet-Gútáért folytatott harcok közepette a területen élő civilek olyan súlyos élelemhiányban szenvednek, amelyre még nem volt feljegyzett példa a nyolcadik évébe lépő háborúban. A kormányerők kiéheztetik a kelet-gútai lakosokat, légicsapásokat hajtanak végre a terület kórházai ellen, vegyi fegyvereket és kazettás bombákat vetnek be. Az OSDH úgy tudja, hogy már legalább 805 civil halt meg Kelet-Gútában február 18-a óta.

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította kedden a szíriai polgárháborúban egymással szemben álló feleket, hogy teremtsék meg a feltételeket a Damaszkusz melletti kelet-gútai térség lakosságának szánt segélyszállítmányok célba juttatásához és engedjék át a március 8-ra tervezett újabb segélykonvojt.

Mint azt a világszervezetben közölték, hétfőn az ENSZ, a Vörös Félhold szíriai szervezete és a Nemzetközi Vöröskereszt közös konvoja a rossz biztonsági helyzet miatt csak részlegesen tudta célba juttatni a Dúma városának szánt segélyszállítmányt, és így a 46 gépkocsiból csak 14-et tudtak kirakodni. Ráadásul a szíriai hatóságok a gépkocsikonvoj damaszkuszi berakodásánál megakadályozták a gyógyszerek és orvosi felszerelések egy részének elküldését.

Rovatok