Index Vakbarát Hírportál

Kurz reakciója Lázárra: Vannak problémák, amikről beszélni kell

2018. március 8., csütörtök 12:56 | aznap frissítve

Sebastian Kurz osztrák kancellár visszafogottan reagált arra Lázár János miniszter bécsi videójára - írja az MTI az Österreich című osztrák lap alapján.  Lázár a videóban arról beszélt, hogy Bécs Favoriten városrészében, ahol 20 évvel ezelőtt még nem voltak bevándorlók, az eredeti osztrák lakosságból már csak nyugdíjasok maradtak, senki sem beszélt németül, koszosabbak az utcák, nőtt a szegénység és a bűnözés. A Facebook szerdán eltávolította a videót, később azonban újra visszatették.

Sebastian Kurz kancellár több más osztrák politikustól eltérően nem háborodott fel a filmen az Österreich szerint. "Fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló egymás mellett élés, de világos, hogy imitt-amott problémák vannak, amikről beszélnünk kell" - mondta az osztrák kancellár.

Kurzcal szemben Twitter-bejegyzésében élesen bírálta a videót Renate Brauner, a bécsi városi tanács ellenzéki, szociáldemokrata (SPÖ) gazdasági tanácsosa. Azt írta, büszke bécsiként "a legélesebben tiltakozik" szülővárosának ilyetén bemutatása ellen. A kormánykoalícióhoz tartozó szabadságpárti (FPÖ) Dominik Nepp alpolgármester viszont aránytalannak és a két szomszéd ország közötti baráti kapcsolatok fényében nem éppen udvariasnak minősítette a videofelvételt.

Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszter csütörtökön délelőtt azt mondta: telefonon akarja tisztázni ezt az ügyet Lázár Jánossal. A Die Presse idézi Blümelt, aki azt mondta:

Nem hagyom, hogy befeketítsék a városom. 

Az osztrák kancelláriaminiszter megjegyezte: Magyarországon választási kampány van, így szerinte ezeket a kijelentéseket nem kell egészen komolyan venni. Az osztrák fővárosnak kétségtelenül számos kihívással kell megküznei, ismerte el, de szerinte ezek megoldásához semmi szükségük az ilyen kívülről érkezett felszólításokra.  

Azóta beszéltek telefonon, Lázár János a csütörtök délutáni Kormányinfón azt mondta: a  jó hangulatú beszélgetésben sikerült mindent tisztázniuk. Az osztrák kancelláriaminisztérium közleménye szerint Lázár a telefonban arról biztosította osztrák partnerét, hogy

a videó nem a kormány hivatalos álláspontját tükrözi,

azt ő egy magánút alkalmával készítette.   A két fél megegyzett abban, hogy a videó nem ártott a diplomáciai kapcsolatoknak. Az osztrák kancelláriaminisztérium közleménye szerint, azonban

Gernot Blümel világossá tette Lázár Jánosnak, hogy függetlenül Ausztria és Magyarország jó kétoldalú kapcsolataitól elfogadhatatlannak tartja az ilyen kijelentéseket.  

Rovatok