Index Vakbarát Hírportál

Nőnapi munkabeszüntetéssel harcolnak a spanyol nők az egyenjogúságért

2018. március 8., csütörtök 17:07

Spanyolországban először szerveztek az egész országra kiterjedő feminista tüntetést csütörtökön, ahol a nők többek közt munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a szexuális alapú diszkriminációra, a családon belüli erőszakra és a nemek közti fizetéskülönbségre – írja a Guardian.

A nőnappal is egybeeső demonstrációt a Március Nyolcadika Bizottság szervezte, ami szakszervezetek mellett olyan magas rangú politikusok támogatását is bírja, mint Manuela Carmena és Ada Colau, Madrid és Barcelona polgármesterei.

Madridban a nőnap alkalmából lila megvilágítást kap majd a városi tanács épülete, de mind Carmena, mind Colau külön ki is emelték, hogy maximálisan támogatják a tüntetést.

Ma egy szexuális elnyomástól, kizsákmányolástól és erőszaktól mentes társadalomért tüntetünk.

– olvasható a szervezet alapokmányában, melyben a patriarchális társadalom és a kapitalizmus szövetsége elleni lázadásra szólítanak fel, álláspontjuk szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy rosszabb körülmények között, kevesebb pénzért kell dolgozniuk a nőknek, mint a férfiaknak.

A megmozdulással egyébként nem csak a munkahelyi igazságtalanságokra, hanem az otthon végzett munka egyenlőtlenségeire is rá akarnak mutatni, éppen ezért arra bátorítják a nőket, hogy hagyják ezeket a férfiakra. A szervezők szerint a gazdaság számára láthatatlan munka fontosságát senki nem akarja elfogadni, szerintük ezen is változtatni kell.

Az El País által a héten készített felmérés alapján a spanyolok nagy többsége szerint van a megmozdulásnak létjogosultsága, néhányan azonban továbbra is szkeptikusak. Közéjük tartozik például San Sebastián püspöke is, aki szerint a feminizmus öngyilkosságot követett el azzal, hogy egy nemi alapú ideológiát tett magáévá.

Rovatok