Index Vakbarát Hírportál

Áttörést értek el a kormányerők Kelet-Gútában

2018. március 10., szombat 19:16

A szíriai kormányerők áttörést értek el a kelet-gútai offenzívában szombaton, miután sikerült elszigetelniük a felkelők kezén lévő térség legnagyobb városát, Dúmát, valamint Harasztát is, írja az MTI. A hadsereg elfoglalta a Harasztát Miszrabával összekötő országutat, és ezzel elvágta Dúmát a lázadók által ellenőrzött területektől.

Dúmát a nap közepén légicsapások és tüzérségi támadások is érték. A lázadók megpróbáltak ellentámadást indítani, de kísérletük nem vezetett sikerre.

A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsimnek eddig a lázadók felügyelete alatt álló 100 ezer négyzetkilométeres terület több mint felét sikerült visszafoglalnia. Mindez az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint 976 civil – köztük 208 gyerek – meggyilkolásával járt és legalább 4300-an sebesültek meg.

Fejszal Mikdad szíriai helyettes külügyminiszter eközben egy érdekes nyilatkozatot tett: szerinte a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezet vegyifegyver-támadásra készül feltehetőleg március 11-én, hogy aztán ennek elkövetésével a szíriai kormányerőket vádolja. Sőt, szerinte a terroristák még színjáték céljából néhány nőt is fel akarnak feláldozni.

Egy másik hadszíntéren a török katonák folytatták előrenyomulásukat a kurdok kezén lévő Afrín irányába. Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén található Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel. A hadműveletek megindulása óta legalább 200 civil vesztette életét, míg a YPG 283 harcosa esett el. 

Rovatok