Index Vakbarát Hírportál

Elkerülhetetlen lesz az előrehozott választások kiírása Szlovákiában

2018. március 12., hétfő 23:31

Egyelőre nem lép ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök kormányát alkotó hármas koalícióból a Most-Híd, de előrehozott választásokról akar tárgyalni. Ezt a vegyes párt elnöke, Bugár Béla a párt Országos Tanácsának (OT) több mint 8 órán át tartó tanácskozása után Pozsonyban hétfőn jelentette be - írja az MTI. 

Bugár egyedül tartott sajtótájékoztatót, amin elmondta, hogy a két héttel ezelőtti kettősgyilkosság okozta feszültséget csak az tudja feloldani, ha előrehozott választásokat írnak ki. Ma délelőtt lemondott Robert Kalinák belügyminiszter is, akinek a menesztését támogatta a Most-Híd. 

A vegyes párt széleskörű döntéshozó testülete, az OT határozata értelmében a Most-Híd vezetése felhatalmazást kapott arra, hogy tárgyaljon koalíciós partnereivel, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokráciával (Smer-SD) és Andrej Danko pártjával, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) az előrehozott választások lehetőségéről. Amennyiben ezek az egyeztetések nem járnak sikerrel, a párt kilép a koalícióból. Ez azért lehet végzetes, mert ha a hármas szövetségből kilép a Most-Híd, akkor a párt 14 képviselője nélkül egy  kétpárti kormánynak már csak 64 képviselője lenne, a kormánytöbbséghez viszont legalább 76 képviselő kell. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákiára mindenképpen előrehozott parlamenti választás vár, a kérdés már csak az, hogy mikor és milyen úton. 

Rovatok