Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a szlovák belügyminiszter

2018. március 12., hétfő 10:52 | aznap frissítve

Bejelentette lemondását hétfőn Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, akinek távozását az elmúlt napokban többször is követelte az ellenzék a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása nyomán kialakult belpolitikai válságban, írja az MTI.

Az Új Szó tudósítása szerint Kalinák elismerte, hogy a helyzet komplikált és a társadalmi elégedetlenség tapintható, ezért a kormány stabilitásának érdekében benyújtja a lemondását. Elmondta, hogy továbbra is a gyilkosságok kivizsgálását tartja a legfontosabbnak, a nyomozati szerveknek a lemondása után nagyobb nyugalmuk lesz ehhez a munkához. 

Kalinák távozását már régóta követeli az ellenzék, de eddig nem sikerült meneszteni. A nagymácsédi kettős gyilkosság után ugyanakkor a koalíciós partner Most-Híd is jelezte, hogy Kalináknak mennie kell.

Pozsonyban pénteken tízezrek követelték a kormány távozását egy eredetileg gyászmenetnek meghirdetett megmozduláson. Múlt héten Andrej Kiska államfő mondta azt, hogy a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra a kormány átalakítása lehet a válasz.

Robert Kalinák személyében már a Fico-kormány második minisztere távozik posztjáról. Az első Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője volt, aki két hete mondott le, s döntését azzal indokolta, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe.

Robert Kalinák lemondását a szlovák belpolitikai válság két legerősebb hangadója, a pozsonyi törvényhozás legerősebb ellenzéki pártja a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás egyaránt üdvözölte, de egybehangzóan közölték, hogy azt nem tartják elégségesnek és továbbra is az egész kormány távozását akarják.

Rovatok