Index Vakbarát Hírportál

Európai Bizottság: 34 ezer menedékkérőt osztottak el kvóták alapján Európában

2018. március 14., szerda 15:03 | aznap frissítve

A sikeres lezáráshoz közeledik az Európába érkezett menedékkérők elosztására szolgáló uniós program, a több tagország által is bírált kvótamechanizmus keretében csaknem 34 ezer embert áthelyeztek Görögországból és Olaszországból, ami a jogosultak több mint 96 százalékát jelenti, írja az MTI az Európai Bizottság szerdai jelentésére hivatkozva.

A brüsszeli testület kiemelte: az áthelyezésekben

"szinte valamennyi tagállam aktívan közreműködött".

Mint írták, Görögországban jelenleg még 149, Olaszországban pedig 933 kérelmező várja az áthelyezést, amelynek előkészítése folyamatban van.

Az értékelés szerint sikeresen zárult a nemzetközi védelemre szoruló személyek harmadik (EU-n kívüli) országokból történő áttelepítését célzó, 2015 júliusában elfogadott uniós program is, amelynek keretében összesen 19 432 veszélyeztetett személyt hoztak Európába a korábban elfogadott mintegy 20 ezerből. Közölték emellett, hogy tizenkilenc uniós tagállam eddig körülbelül 40 ezer újabb menekült befogadására tett felajánlást az Európai Bizottság által szeptemberben javasolt 50 ezres önkéntes áttelepítési kvóta keretében, de remélhetőleg további vállalások érkeznek majd be a fennmaradó helyek kitöltésére.

Az európai uniós műveletek keretében az elmúlt két évben több mint 285 ezer ember mentettek ki a Földközi-tengeren, de tavaly kétezer olyan embert is biztonságba helyeztek, akiket az embercsempészek a sivatagban hagytak magukra  - derült ki a jelentésből.

A testület arról is beszámolt, hogy a kitoloncolások tekintetében jelentősen javult az együttműködés a származási országokkal. Az EU tavaly nyár óta három ilyen állammal is megállapodást kötött, több másikkal pedig folynak a tárgyalások. A friss adatok szerint jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma, de a helyzet még instabil, ezért további erőfeszítésekre van szükség a tagállamok és az EU részéről is, egyebek mellett növelni kell a pénzügyi erőforrásokat - hangsúlyozták. A hivatalos statisztikák szerint tavaly 205 ezer illegális határátlépés történt és 685 ezer menekültügyi kérelmet nyújtottak be az Európai Unióban.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kedden arról tájékoztatott, hogy az év első két hónapjában nagyjából 16 ezer, eredetileg Európába tartó menedékkérőt szállítottak haza származási országaikba Líbiából, annyit, mint tavaly egész évben. Közlése szerint még 4-5 ezren vannak a líbiai táborokban, azonban pár hónapon belül az ő visszatérítésükre is sor fog kerülni.

Bővítik az EU-török alkut

Az EB szerdán bejelentette: újabb 3 milliárd euróval támogatja a Törökországban feltartóztatott menedékkérőket, közölte az AFP. Az EU és Ankara között tavaly létrejött megállapodással a görög hatóságok visszaküldhetik a török partokról illegálisan érkezők mindegyikét, de az adatok szerint az alkunak ez a része nem nagyon működik. A megállapodás óta nagyot csökkent a migráció Törökországból Görögországba. Az eredményt viszont brutális módszerekkel hozta Törökország

Rovatok