Index Vakbarát Hírportál

Theresa May kitiltott 23 orosz diplomatát, Moszkva visszavág

2018. március 14., szerda 14:03 | aznap frissítve

Kedd éjfélkor lejárt a brit kormány által kitűzött határidő arra, hogy Moszkva magyarázatot adjon az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletre, amelyet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen követtek el idegméreg felhasználásával.

A brit kormány szerda délután be is jelentette:

kiutasít 23 orosz diplomatát,

arra hivatkozva, hogy Moszkvától nem kaptak hiteles magyarázatot a Szkripal-ügyben játszott orosz szerepére, írja az MTI. A 23 diplomata a britek szerint hírszerzési tevékenységet folytat Nagy-Britanniában.

Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét. A kitiltás mellett Theresa May miniszterelnök bejelentette, felfüggesztenek minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal.

Moszkva erre precedens nélküli, a normális nemzetközi párbeszéd alapjait aláásó durva provokációnak minősítette May bejelentését. Az orosz külügyminisztérium kifogásolta, hogy a britek a konfrontálódást választották ahelyett, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet által megállapított szabályok szerint folytassák le a nyomozást, amire Moszkva egyébként készen állt.

Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter újságíróknak hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyáltalán nincsen vegyi fegyvere, az utolsó vegyi töltet megsemmisítését Vlagyimir Putyin élő adásban rendelte el, vagyis nem lett volna eszközük a merénylet elkövetéséhez. Valentyina Matvijenko, az orosz törvényhozás felsőházának elnöke "nagyon kemény" reagálást sürgetett a "bizonyíték nélküli" brit vádakra.

Az orosz külügyminisztérium szerdán hangsúlyozta: a brit lépésekre adandó válasz nem várat sokat magára. Vlagyimir Dzsabarov, a felsőház külügyi bizottságának alelnöke szerint Moszkva válaszképpen 23-nál is több brit diplomatát fog kiutasítani Oroszországból.

A francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian később bejelentette, hogy Párizs a legfelsőbb szinten fog egyeztetni Londonnal az orosz ügynök megmérgezésére adandó válaszról, mert az európai biztonság, valamint Franciaország egyik legfőbb szövetségesének biztonsága a tét.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsában azt mondta: az Egyesült Államok szerint Oroszország a felelős a Szergej Szkripal és lánya ellen elkövetett támadásért.

A Szkripal-üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben:

Rovatok