Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Robert Fico

2018. március 15., csütörtök 15:14 | aznap frissítve

Benyújtotta lemondását Robert Fico szlovák miniszterelnök Andrej Kiska államfőnek, aki a Fico által ajánlott eddigi miniszterelnök-helyettest, Peter Pellegrinit bízta meg a kormányalakítással.

Az elmúlt hetek eseményeinek hatására távozó Fico a legtermészetesebb választásnak nevezte a pártja, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) által javasolt Pellegrini jelölését, majd leszögezte, hogy Pellegrini kormánya is világosan Európa-párti lesz, egy erős szociális állam fenntartásán fognak dolgozni.

Az újságírógyilkosság után roppant meg a kormány

A Fico lemondásához vezető szlovák belpolitikai válság azután alakult ki az elmúlt hetekben, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. A 27 éves újságíró főleg adócsalások feltárásával foglalkozott, köztük a legnagyobb kormánypárthoz, a Smerhez köthető emberek ügyeivel. Azóta kiderült, hogy Kuciak éppen egy olyan anyagon dolgozott, amely rávilágított az olasz maffia és a szlovák politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra.

A kettős gyilkosság nyilvánosságra kerülése után először a belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását kezdték követelni, több nagy tüntetés is volt. A Fico fontos szövetségesének számító Robert Kalinák belügyminiszter végül hétfőn lemondott, de a koalíciós pártok közül a Most-Híd országos tanácsának ülése után Bugár Béla pártelnök bejelentette, hogy előrehozott választásokról akarnak tárgyalni, mert szerintük így lehetne feloldalni a kettős gyilkosság okozta feszültséget. Azt mondta, hogy ha nem egyeznek meg, akkor kilépnek a koalícióból. Arról, hogy mi történt Szlovákiában Jan Kuciak újságíró és barátnője meggyilkolása után, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Felgyorsultak az események

Fico egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kész lemondani a miniszterelnöki tisztségről, távozását azonban feltételekhez kötötte. Feltételei a következők voltak:

Peter Pellegrini csütörtökön jelentette be, hogy a Smer őt jelölte a miniszterelnöki posztra. Azt mondta, nagy megtiszteltetésnek érzi és elfogadja a megbízást.

Andrej Kiska államfő ezután jelezte, ha Fico beadja a lemondását, azt el fogja fogadni, a kormányalakítással pedig Pellegrinit bízza meg. Miután 79 képviselő írásban is előzetes támogatásáról biztosította Pellegrinit, Kiska azt mondta, hogy „más többség most nem létezik" a szlovák parlamentben. Fico feltételeivel kapcsolatban Kiska azért megjegyezte, hogy őt az alkotmány nem kötelezi feltételek elfogadására, a vitát ezzel lezártnak tekinti.

Lesz előrehozott választás?

Kiska volt az első, aki előrehozott választások megtartására tett javaslatot az elmúlt hetekben, de csütörtökön azt mondta, ezek kiírásához 90 képviselő támogatása kellene, ez pedig nincsen meg a szlovák parlamentben. Kiska szerint azonban Kalinák és Fico lemondása sem garancia arra, hogy befejeződnek a tüntetések Szlovákiában.

Az előrehozott választások megtartását követelő és ezzel összefüggésben a kormányfővel szemben bizalmatlansági indítványt beterjesztő ellenzéki pártok már korábban elégtelennek minősítették Robert Fico távozását. „Csökkent az előrehozott választások esélye, de ez nem jelenti azt, hogy azt nem kényszeríti ki az utca" - mondta az MTI szerint Richard Sulík,  a pozsonyi parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) a vezetője.

Az új kabinet az egész Híd frakció támogatását élvezi, mind a 14 képviselő aláírta a Pellegrinit támogató nyilatozatot – habár utána František Šebej lemondott képviselői mandátumáról. Miután a hét elején az előrehozott választásokról szóló tárgyalásokat követeltek, Bugár Béla pártelnök a Parameter.sk szerint most azt mondta, hogy az országos tanácson hozott határozat utolsó mondata szerint „további fejlemények esetén" az elnökség dönthet minden kérdésről. 

Az egyelőre ebből nem világos, hogy az új kormánytól is azt várják-e, hogy a stabilitás biztosítása mellett készítse elő az előrehozott választásokat. Korábban voltak olyan találgatások, hogy egy ilyen tervezett menetrend esetén esetleg az őszi helyhatósági választásokkal vonhatnák össze az új parlamenti választást.

Fico a Bumm.sk szerint azt mondta, hogy az előrehozott választás nem lett volna jó megoldás, destabilizálta volna az országot.

Fico ott marad a háttérben

Fico először 2006-2010 között volt Szlovákia miniszterelnöke, majd két, ellenzékben eltöltött év után 2012-ben a Smer egyedül is megszerezte a kormánytöbbséget. A nagy választási győzelme ellenére 2014-ben Fico már kapott egy pofont, miután elindult az elnökválasztáson, de 59-41-re alulmaradt a függetlenként, jobboldali támogatással induló Andrej Kiskával szemben. Utána is ő maradt a miniszterelnök, és a Smer 2016-ban is megnyerte a parlamenti választásokat, de akkor csak egy többpárti koalícióban lett meg a szükséges parlamenti többsége.

Fico most azt mondta utódjáról, hogy már csaknem húsz éve dolgoznak együtt, és továbbra is „normális, munkakapcsolatuk lesz" a jövőben, ő pedig tartani fogja érte a hátát. Azt is világossá tette, hogy ugyan lemondott, de ő marad a Smer elnöke, tagja marad a koalíciós tanácsnak, és továbbra is aktív szerepre készül a szlovák politikában. 

„Nem búcsúzom el Önöktől" 

– üzente politikai ellenfeleinek is.

Lesz több új miniszter

A leendő miniszterelnök Pellegrini egyébként közgazdász, 2006 óta tagja a parlamentnek, volt pénzügyminisztériumi államtitikár, iskolaügyi miniszter, számtalan reformötlettel. 2014-ben lett házelnök, és azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy szerepelt egy iskolai táncverseny reklámjában is.

Peter Pellegrini egy iskolai táncverseny reklámban

Pellegrini azt mondta, hogy a tárcák elosztásánál nem lesz változás, azok az érvényes koalíciós szerződés szerint járnak a koalíciós partnereknek. Azonban több minisztérium élén lesznek személycserék, ezek hamarosan kiderülnek.

Nagy kérdés, hogy ki lesz Kalinák lemondott belügyminiszter utódja, illetve a kulturális tárca élén is váltás lesz, annak vezetéséről közel két hete mondott le Marek Madaric. Az már kiderült, hogy a Híd által delegált Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter a róla kötött koalíciós egyezség miatt nem marad a kormány tagja.

Nyitókép: Robert Ficót fegyencruhában ábrázoló figura a március 9-ei pozsonyi tüntetésen (Joe Klamar/AFP)

Rovatok