Index Vakbarát Hírportál

Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát

2018. március 17., szombat 11:13

Frissítés: A jövő hét elején összeül a brit nemzetbiztonsági tanács, hogy megfontolja, milyen további lépéseket tegyen a Szkripal-ügyben az Egyesült Királyság - közölte szombaton a brit külügyminisztérium, miután Oroszország 23 brit diplomatát utasított ki. "Most az az elsődleges, hogy gondoskodjunk Oroszországban lévő munkatársainkról, és segítsünk azoknak, akik haza fognak térni" - nyomatékosította a brit külügyi tárca. A brit diplomácia aláhúzta: úgy gondolják, hogy továbbra is Oroszországnak kell tisztáznia, hogy milyen szerepet játszott a Szergej Szkripal és lánya elleni gyilkossági kísérletben, illetve Moszkvának eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek.

Egyre fokozódik a Nagy-Britannia és Oroszország közötti diplomáciai botrány, amely Szergej Szkripal volt moszkvai brit kém megmérgezése óta robbant ki. Miután Theresa May szerdán kiutasított 23 orosz diplomatát, amiért az orosz kormány nem adott magyarázatot a gyanúsan Moszkvához köthető gyilkossági kísérletre, válaszul

az orosz kormány is kiutasított 23 brit diplomatát Moszkvából.

Az orosz külügyminisztérium szombaton azt közölte, nem kívánatos személynek nyilvánított 23 brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyt, és Oroszország területén leállította a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét.

Szergej Szkripalt és lányát, Julia Szkripalt a délnyugat-angliai Salisbury városában, egy padon találták eszméletlenül március negyedikén, mint később kiderült egy idegméreggel mérgezték meg őket. Szkripal a szovjet és orosz katonai hírszerzés ezredese volt, de a brit hírszerzésnek, az MI6-nek kémkedett,  éveken át Európában beépült fedett ügynökök személyazonosságát adta át a brit titkos szolgálatnak. Emiatt 15 év börtönre ítélték 2006-ban Oroszországban, de egy fogolycsere folyamán 2010-ben ki adták a briteknek. 

Mint kiderült, Szkripal és lánya egy Oroszországban kifejlesztett, fegyverekhez használt, "Novicsok" nevű anyagtól lett rosszul, amelyet valószínűleg egy helyi pizzériában szórtak az ételére. Ez alapján, valamint az alapján, hogy nem ez lenne az első, Vlagyimir Putyin kormányához köthető merénylet Nagy-Britanniában, Theresa May azt mondta hétfőn a brit parlament, hogy nagyon valószínűleg tartja, hogy az orosz kormány állhat a merénylet mögött.

A brit miniszterelnök keddig adott határidőt az oroszoknak, hogy magyarázatot adjanak az esetre, és szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen. A brit kormány az orosz diplomaták kiutasítása mellett azt is bejelentette szerdán, hogy felfüggeszti a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést, valamint azt, 

a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják majd az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot.

A diplomáciai botrány közben lassan globálissá dagad: a britek döntése és a kilátásba helyezett szankciók mellett már kiállt az Egyesült Államok, Franciaország és Németország kormánya is. A négy ország vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint a Novicsokhoz hasonló idegméreg  bármiféle felhasználása állami szereplők részéről a vegyi fegyverekről szóló konvenció megsértése, emellett sérti a nemzetközi jogot is, és

mindannyiunk biztonságát fenyegeti.

Az orosz kormány természetesen tagadja, hogy bármi köze lett volna a Moszkvában kémkedő Szkripal és lánya megmérgezéséhez. Korábban a londoni orosz nagykövetség annyira reagált, hogy addig nem válaszolnak London fenyegetésére, amíg nem kapnak egy mintát az idegméregből, a diplomáciai szankciókat pedig természetesen viszonozzák majd. 

Borítókép: Vaszilij Nebenzea orosz, Olof Skoog svéd és Jonathan Allen brit ENSZ-nagykövet (első sor, b-j) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Szergej Szkripal korábbi orosz kém elleni gyilkossági kísérlet ügyében tartott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2018. március 14-én. (MTI/EPA/Justin Lane)

Rovatok