Index Vakbarát Hírportál

ENSZ BT: nem engedték szóhoz jutni Szíriáról az ENSZ emberi jogi főbiztosát

2018. március 20., kedd 05:59 | aznap frissítve

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői ülésén nem engedték szóhoz jutni az ENSZ emberi jogi főbiztosát, aki a szíriai helyzetről fejtette volna ki a véleményét, írja az MTI. A helyi idő szerint hétfőn délután kezdődött és éjszakába nyúlt ülés előtt a BT tagjainak a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának vezetője, Zeid Raad al-Husszein elemezte volna a szíriai helyzetet. Oroszország, Kína és más BT-tagok azonban ezt azzal utasították el, hogy a Biztonsági Tanács feladata a nemzetközi béke és biztonság biztosítása, nem pedig az emberi jogok megvitatása.

Oroszország eljárásjogi szavazást kért arról, hogy a főbiztos egyáltalán megtartsa-e a beszédét, de az igenlő döntéshez hiányzott a kilenc szükséges voks, így a főbiztos felszólalását törölték. Ezután néhány ország ENSZ-képviselője rögtönzött sajtótájékoztatón bírálta, hogy al-Husszein nem juthatott szóhoz.

Francois Delattre, Franciaország ENSZ-nagykövete Oroszországot okolta és bejelentette, hogy a beszédet a főbiztos később, a BT-ülés informális részén elmondja. Oroszország ENSZ-missziójának helyettes vezetője, Gennagyij Kuzmin a sajtótájékoztatón azzal érvelt, hogy az emberi jogok ügyének semmi köze a Biztonsági Tanács feladataihoz. Erre Svédország ENSZ-nagykövete, Olof Skoog leszögezte: "az emberi jogok és a béke és biztonság ügyei szorosan kapcsolódnak egymáshoz". Jonathan Allen, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövetének helyettese azt mondta: "elképesztő emberi jogi visszaéléseket" követnek el Szíriában, és Oroszország nem akar tudni az igazságról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete éles támadást intézett a BT ellen. Úgy fogalmazott: a BT-nek nem szabad kudarcot vallania a szíriai tűzszünet betartatásában. Nyolcperces beszéde végén a diplomata leszögezte: ha az ENSZ semmit nem lép annak érdekében, hogy Oroszország és Szíria betartsa a BT határozatait, akkor az Egyesült Államok fog lépni.

Rovatok