Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vette a rendőrség Nicolas Sarkozyt

2018. március 20., kedd 08:37 | aznap frissítve

Őrizetbe vette a rendőrség Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, és egy kampányfinanszírozással kapcsolatos ügyben hallgatják ki, jelentette a Reuters hírügynökség egy francia bírósági forrásra hivatkozva. 

Sarkozy őrizetbe vétele 48 óráig tarthat, de a Le Monde szerint a kihallgatás után akár vádemelést is kezdeményezhetnek ellene.

Nicolas Sarkozy 2007 májusától 2012 májusáig volt Franciaország elnöke. Utódja François Hollande lett. Sarkozy ellen több ügyben, többek között mindkét elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt vizsgálat folyik.

A Le Monde szerint a mostani kihallgatás a 2007-es elnökválasztási kampány finanszírozását érinti. A konkrét ügyben a gyanú szerint Sarkozy egy olyan líbiai pénzalapból kapott pénzt a kampányára, ami az egykori líbiai diktátor, Moammer el-Kadhafi családjához köthető. 

Sarkozy mellett egy volt miniszterét, Brice Hortefeux-t is párhuzamosan kihallgatják az ügyben.

2007: támogatás Kadhafitól?

A Mediapart 2012-ben hozott le egy líbiai dokumentumot, ami arról szólt, hogy állítólag „elvi megállapodás" született 2006-ban Sarkozy választási kampányának 50 millió eurós támogatásáról. Sarkozy akkor gyalázatosnak minősítette a vádakat.

2013. április 19-én a párizsi ügyészség vizsgálatot rendelt el az ügyben, ismeretlen tettes ellen. A gyanú „aktív és passzív korrupcióra”, „befolyással való üzérkedésre”, „közokirat-hamisításra”, „társadalmi javakkal való visszaélésre” és egyéb bűncselekményekre terjedt ki.

Az ügyben azóta számos fejlemény történt. Korábban tagadta, hogy elment volna bármilyen találkozóra, de 2016 végén Ziad Takieddine francia-líbiai üzletember elismerte, hogy ötmillió eurónyi készpénzt vitt Tripoliból Párizsba 2006 vége és 2007 eleje között.

A 2012-ben meghalt volt líbiai olajügyi miniszter, Sukri Gánem jegyzeteiben is találtak a francia nyomozók említést a Sarkozynak juttatott pénzekről. Emellett pedig Kadhafi egykori főkönyvelője is azt állította, főnöke azt mondta neki, hogy finanszírozták Sarkozy kampányát.

Idén januárban egy francia-algériai üzletembert állítottak bíróság elé Londonban Sarkozynek ebben az ügyében.

A FRANCIA HATÓSÁGOK GYANÚJA SZERINT ALEXANDRE DJOUHR ÜZLETEMBER KÖZBENJÁRHATOTT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY Sarkozy PÉNZÜGYI TÁMOGATÁST KAPJON 2007-ES ELNÖKVÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁHOZ Kadhafitól, és ő lehetett az egyik közvetítő.

A férfi svájci otthonában 2015-ben tartott házkutatáson lefoglalt iratokat is átvizsgálták a nyomozók az elmúlt hetekben.

Sarkozy egykori kabinetfőnöke, Claude Guéant ellen már vádat emeltek ebben az ügyben pénzügyi csalás gyanújával. Állítólag ő osztogatta a 2007-es kampány tagjai között a 200-2000 eurót tartalmazó borítékokat.

Sarkozy mindig is tagadta, hogy kampányát Líbia finanszírozta volna.

2012: kettős könyvelés

A párizsi ügyészség emellett 2014 márciusában kezdett el nyomozni a 2012-es elnökválasztási kampánya ügyében, miután Jérome Lavrilleux, a volt államfő kampányának helyettes vezetője elismerte,

Nicolas Sarkozy kampányának túlköltekezését a nagygyűléseket szervező kommunikációs cég, a Bygmalion hamis számláival és kettős könyveléssel próbálta meg fedezni a párt.

Az elmúlt években 13 ember ellen emeltek vádat a hamis számlázásban való részvétel gyanúja miatt, valamennyien a kampány, a párt vagy a kommunikációs cég vezetői voltak. Az ügyészség az összes gyanúsított bíróság elé állítását kéri.

Volt már őrizetben egyszer

Sarkozyt 2014-ben egyszer már rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták, mert a gyanú szerint jogosulatlan előnyt, magas pozíciót ígért egy bírónak, ha információkat ad át neki az ellene illegális kampányfinanszírozás miatt indult vizsgálatról.

Sarkozyt szintén kihallgatták abban az ügyben, amiben azzal gyanúsították, hogy visszaélt az egykori Liliane Bettencourt-nak, Európa leggazdagabb asszonyának, a l'Oréal kozmetikai cégbirodalom örökösnőjének megrendült egészségi és pszichés állapotával, és meggyőzte őt, hogy törvénytelenül támogassa 2007-ben az elnökválasztási kampányát. Vádat is emeltek Sarkozy ellen, de ezt aztán bizonyíték hiányában ejtették később. Sarkozy ügyeiről itt olvashat bővebben>>>

Borítókép: Nicolas Sarkozy. Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters.

Rovatok