Index Vakbarát Hírportál

Belebukott a korrupciós videóba a dél-amerikai elnök

2018. március 22., csütörtök 09:57

Belebukott a perui bankár-elnök a hónapok óta húzódó korrupciós botrányba. A brazil óriáskonszern 5 millió dollárt utalt át, Kuczynski ugyan tagad, de most kijött egy videó, amin miniszterek korrumpálnak képviselőket. Ez már sok volt, a ügyészség azt akarja, az elnök már el se hagyhassa az országot.

A perui korrupcióellenes ügyészség azt indítványozta néhány órával Pedro Pablo Kuczynski elnök lemondása után, hogy a bíróság tiltsa meg az államfőnek, hogy elhagyhassa az országot – írja az MTI. A 79 éves, egykori Wall Street-i bankár Kuczynskinak nem volt túl sok választása: lemondásának bejelentésével azt előzte meg, hogy csütörtökön alkotmányos vádeljárás keretében a kongresszus váltsa le.

A botrány lényege, hogy az államfő elhallgatta az Odebrecht brazil óriásvállalathoz fűződő üzleti kapcsolatait. Az Odebrecht korábban beismerte, hogy csaknem 5 millió dollárt fizetett ki a Kuczynskival közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek. Kuczynski ismételten tagadta, hogy bármilyen törvénysértést követett volna el, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette.

Kuczynski a korrupciós botrány ellenére hónapokig nem volt hajlandó lemondani. Most végül azzal indokolta a távozását, hogy a politikai viszály olyan légkört teremtett, amiben lehetetlen kormányozni. Lemondásához egy, ellenzéki politikusok által a héten közzétett videó adta meg az utolsó lökést. A felvételen miniszterek láthatók, amint közberuházásokat ajánlottak képviselőknek szavazatokért cserébe, hogy az elnök továbbra is hivatalban maradhasson.

Az új államfő, ha pénteken megszavazzák, az eddigi alelnök Martín Vizcarra lesz.

Rovatok