Index Vakbarát Hírportál

Waffen-SS-es pólóban pózolt egy tel-avivi osztrák diplomata

2018. március 22., csütörtök 14:51

Az osztrák külügy kénytelen volt visszahívni egyik diplomatát Izraelből, miután a tel avivi nagykövetségük munkatársa egy náci páncélos hadosztályt propagáló pólóban pózolt a Facebookon.

Az attaséként szolgáló Jürgen-Michael Kleppich a jobboldali Szabadságpárt tagja. Az ominózus Facebook-fotón az attasé egy „Védd meg a hazád!” és Frundsberg feliratú zöld pólóban van. A Frundsberg az SS 10. páncélos hadosztálya volt a II. világháborúban.

A képet a Falter című osztrák baloldali lap hozta nyilvánosságra. Mint írják, Kleppich korábban nagyapja náci egyenruhás, horogkesztes fotóját is posztolta a közösségi oldalon.

Az eset után a külügy hazarendelte Bécsbe az attasét Izraelből, hogy tisztázza az ügyet.

A Kurz kancellársága alatt az osztrák Néppárttal most koalícióban kormányzó Szabadságpárt számára azért is kellemetlen a botrány, mert éppen erősen igyekeznek lesikálni magukról a radikáljobbos bélyeget. Az általuk delegált Herbert Kickl belügyminiszter a szélsőjobb csoportokat vizsgáló állambiztonság miatt van kellemetlen helyzetben, de az attasét visszahívó külügyminiszter, Karin Kneissl is az ő emberük. Izrael állam a szabadságpárti politikusokkal nem hajlandó közvetlenül érintkezni.

Rovatok