Index Vakbarát Hírportál

Lemondták a Pozsonyba tervezett óriástüntetést

2018. március 22., csütörtök 16:39

Nem tartják meg pénteken Pozsonyban a „Tisztességes Szlovákiáért" címmel meghirdetett tüntetést, mert azt az új kormány kinevezésére hivatkozva lemondták a szervezők, jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

„Eljutottunk arra a pontra, amikor látjuk, hogy a következő lépések megosztják a társadalmat, és polgári szemszögből azt mondhatjuk, hogy vannak lépések, amelyeknek az utcán, illetve vannak, amelyeknek a parlamentben kell megtörténniük" – idézte a szervezők magyarázatát a szlovák hírügynökség. Viszont azt is megjegyezték, hogy mostani döntésük nem tekinthető véglegesnek, mert „nem mennek sehová" , továbbra is figyelemmel követik a kettős gyilkosság kivizsgálását és az események alakulását, illetve a civil szerepvállalás erősítéséhez a Tisztességes Szlovákiáért név alatt létrehoznak egy polgári platformot.

Az első tömegmegmozdulást március első péntekén tartották Pozsonyban a meggyilkolt tényfeltáró újságíróra, Ján Kuciakra és barátnőjére való megemlékezésként. A 27 éves újságíró főleg adócsalások feltárásával foglalkozott, köztük a legnagyobb kormánypárthoz, a Smerhez köthető emberek ügyeivel. Azóta kiderült, hogy Kuciak éppen egy olyan anyagon dolgozott, amely rávilágított az olasz maffia és a szlovák politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra.

A kettős gyilkosság nyilvánosságra kerülése után először a belügyminiszter, majd Fico és kormányának távozását kezdték követelni, több nagy, tízezres tüntetés is volt. A Fico fontos szövetségesének számító Robert Kalinák belügyminiszter végül lemondott, aztán Fico is bejelentette, hogy távozik posztjáról. Saját maga helyett addigi helyettesét, Peter Pellegrinit javasolta.

A péntekre tervezett tüntetés lemondása és a lépés indoklása meglepetésként is értékelhető, mivel a legutóbbi megmozduláson a szervezők és résztvevők még elégtelennek minősítették a közben már lezajlott kormánycserét, és előrehozott választásokat követeltek, írja az MTI. Ugyanakkor a szervezők döntése egyfajta válasz is lehet a csütörtökön kinevezett miniszterelnök, Peter Pellegrini kormányfőként elsőként elmondott szavaira is, miszerint az új kormány összetétele a demokratikus parlamenti választások eredményét tükrözi, és ezért legitimitásának kétségbe vonása az alkotmány és az ország törvényeinek figyelmen kívül hagyásával jelentene egyet.

Pellegrini szavaival feltehetően Andrej Kiska államfőnek is üzent, aki elsőként kezdeményezte előrehozott választás kiírását, és kedden még megtagadta az elé terjesztett kabinet kinevezését is. Ez példa nélküli lépés volt Szlovákiában, a közvélemény azt vitatta, hogy az államfőnek volt-e joga megtagadni a parlamenti többséggel rendelkező koalíció által jelölt kabinet kinevezését. Andrej Kiska végül csütörtök délelőtt kinevezte az új kormány tagjait.

Rovatok