Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt egy cseh vegyi üzemben: hat halott

2018. március 22., csütörtök 11:21 | aznap frissítve

Hat halottja és több súlyos sérültje van annak a robbanásnak, amely csütörtökön délelőtt történt a Prágától északra fekvő Kralupy nad Vltavou vegyiművekben – közölte Vladimíra Kereková, a közép-csehországi tűzoltóság szóvivőjére hivatkozva az MTI.

A robbanás oka egyelőre ismeretlen. A tűzoltók azonnal riasztották a környékbeli kórházakat, hogy küldjenek nagyobb számú mentőkocsit a vegyi üzembe.

A kralupy-i vegyiművek a lengyel PKN Orlen csoport tulajdonában van, de a gyártelepen több más vegyipari cég is működik. Markéta Johnová rendőrségi szóvivő közölte, hogy

a robbanásra nagy valószínűséggel a Ceská rafinérská olajfinomítóban került sor, amely az Unipetrol társaság része.

Pavel Kaindl, az Unipetrol szóvivője ezt később megerősítette. A nem hivatalos információk szerint a robbanásra a kerozintartályok tisztítása közben került sor. Részletek nem ismeretesek.

A jelentések szerint a robbanást nem kísérte komolyabb tűz, és veszélyes anyagok sem jutottak a levegőbe, az üzemet evakuálták, aktuális veszély nincs. A tragédiának hat halálos áldozata és négy sérültje van, többük állapota súlyos. Az áldozatok többsége a cseh média szerint lengyel, ezt azonban a rendőrség még nem erősítette meg.

Rovatok