Index Vakbarát Hírportál

Házkutatást tartanak a botrányba került Cambridge Analyticánál

2018. március 23., péntek 22:25

Házkutatás kezdődött péntek este a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég londoni központjában - írja az MTI. Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos négy napja beszélt először arról, hogy házkutatást fognak tartani a cégnél, amire az engedélyt a londoni felsőbíróság péntek este adta ki, így legalább 18 rendőr szállta meg a cég központi irodáját az esti órákban. 

A hatóságok azt próbálják kideríteni, hogy a Cambridge Analytica gyűjtött-e felhatalmazás nélkül személyes adatokat a Facebook közösségi portálról. A vád szerint ugyanis a cég 2014-ben megszervezett egy kvízjátékot a Facebookon, azzal a meghirdetett céllal, hogy a résztvevők elemzést kapnak tipikus személyiségjegyeikről. A játékban 270 ezer Facebook felhasználó vett részt, és az ő ismerőseik elérésével fért hozzá a cég az összesen 50 millió, zömmel amerikai Facebook-profil tulajdonosának adataihoz, tudtuk és beleegyezésük nélkül.

A vád szerint a cég ezután vette célba az amerikai választókat politikai beállítottság alapján, így a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálta befolyásolni őket, tudtuk nélkül. A szóbeszédet végül a Channel 4 leleplező videója erősítette meg, amióta folyamatosan dagad a botrány. A cég Sri Lanka-i üzletembernek álcázott riportere rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica - állásából azóta felfüggesztett - vezérigazgatója elmondja, hogy cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat. Magyarázkodásra kényszerült többek között a Facebook alapító Mark Zuckerberg is, miután a botrányt követően cége 60 milliárd dollárt vesztett értékéből két nap alatt. 

A brit sajtó szerint a cég a fenti módszerrel próbálta befolyásolni a Brexitről 2016-ban tartott, a kilépést pártolók szűk győzelmével végződött népszavazást is.

Rovatok