Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun váratlanul Kínába utazott

2018. március 26., hétfő 19:44

Kim Dzsongun  váratlanul Pekingbe utazott, írja három forrásra hivatkozva a Bloomberg. Az észak-koreai diktátornak ez az első nemzetközi útja azóta, hogy 2011-ben átvette a hatalmat elhunyt apjától, Kim Dzsongiltől. 

Hogy meddig marad és pontosan mit csinál Kim Dzsongun a kínai fővárosban, azt nem tudni. Egy darabig az utazás módja sem volt világos, de utána a japán Nippon tv felvételt közölt arról a 21 kocsiból álló különvonatról, mellyel Kim apja, Kim Dzsongil 2011-ben Pekingbe érkezett. A zöld alapon sárga csíkozású szerelvényen azonban egyes, az MTI által kedd hajnalban ismertetett dél-koreai források szerint valójában nem is a diktátor, hanem annak húga, Kim Jodzsong utazott Pekingbe. Kim Jodzsong az északi diplomácia legaktívabb szereplője:

Kim Dzsongun (vagyis akkor lehet, hogy Kim Jodzsong) kínai útja a Bloomberg szerint összefüggésben lehet azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök váratlanul bejelentette, kész tárgyalni az észak-koreai vezetővel. A tárgyalásra májusban kerül majd sor Dél-Koreában. 

Kína már évtizedek óta Észak-Korea legnagyobb gazdasági és politikai támogatója, a két ország viszonya azonban az elmúlt időben megromlott, Kína például támogatta az Észak-Korea rakétaprogramja miatt kivetett legutóbbi ENSZ szankciókat. 

Rovatok