Index Vakbarát Hírportál

Ökológiai katasztrófa fenyeget Kolumbiában

2018. március 27., kedd 05:00

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Kolumbiát, miután hétfőn mintegy 600 hordónyi olaj ömlött Barrancabermeja város közelében a Lizamas és a Sogamoso folyókba, és az előbbiben 24, a másikban 20 kilométer hosszan fedte be a folyók vizét.

A helyszínre érkező szakemberek 2400 hal-, hüllő- és madártetemre bukkantak a szennyeződés helyszínén, és 1300 állatot sikerült megmenteni a pusztulástól. A környékbeli lakosok hányásra, fejvájásra és szédülésre panaszkodtak, s mintegy hetven család tagjai szorultak orvosi segítségre. A szennyezés ezernél több fát is érintett.

A környezetvédelmi minisztérium vizsgálatot indít, hogy kiderítse, miként került az olaj a vízbe egy, már nem működő olajkútból. A tárca a kút tulajdonosát, az Ecopterol olajipari vállalatot azzal gyanúsítja, hogy "nem tett elég határozott lépéseket" a környezetszennyezés megakadályozására.

Amennyiben kiderül, hogy az Ecopetrol elhallgatott olyan információkat, amelyek ismeretében meg lehetett volna akadályozni a bajt, akkor drasztikus szankciókra számíthat.

- fenyegetett Luís Gilberto Murilla környezetvédelmi miniszter.

A kormány arra kötelezte az Ecopetrolt, hogy azonnal kártalanítsa azokat a halászokat és környékbeli lakosokat, akik bajba kerültek a szennyeződés miatt.

Rovatok