Index Vakbarát Hírportál

10 év börtön járhat az álhírekért Malajziában

2018. március 27., kedd 00:12

Elképesztően szigorúan büntetnék Malajziában az "álhírek" leközlését a kormány új javaslata szerint, a "részben vagy teljesen valótlan hírek, információk, adatok és riportok" közlőit ugyanis akár 10 éves börtönbüntetéssel és több mint 30 millió forintnak megfelelő büntetéssel sújthatnák.

Bár alapvetően nemesnek tűnhet a kezdeményezés, még ha kicsit drákói is a fake news elleni harcban, a kormány kritikusai szerint mindez nem az álhírek kigyomlálásáról szól, hanem arról, hogy 

elhallgattassák a kormánykritikus hangokat a médiában a választások előtt. 

Malajziában is pár hét múlva lesznek a választások, Najib Razak kormányfő esélyeit pedig eléggé rontja, hogy egy hozzá köthető több milliárd dolláros korrupciós ügytől hangos a sajtó. Najib és kormánya ugyanis korábban létrehozott egy gazdaságfejlesztési alapot, az 1MDB alapot, amelyből viszont a miniszterelnökhöz közeli alakok minden pénzt kiloptak. Az ügyben az amerikai kormány is nyomoz, ugyanis az alap pénze végül némi pénzmosás után az Egyesült Államokban kötött ki. Az amerikai hatóságok eddig 1,7 milliárd dollár értékben foglaltak le vagyontárgyakat a nyomozás során, ami valószínűleg rekord az amerikai bűnüldözés történetében. 

A maláj kormány viszont egy ideje azzal védekezik, hogy minden, az állami pénzalapról és annak szétlopásáról szóló hír fake news, amit az ellenzék talált ki. Vagyis aki bármit ír az ügyről, az álhírterjesztő, így pedig a javasolt törvény alapján börtönbe lehetne zárni. 

Az Amnesty International dél-kelet-ázsiai vezetője, James Gomes szerint Malajziában elég nagy hagyománya van annak, hogy különböző jogi eszközökkel hallgattassák el a hatalommal kritikus hangokat. A törvényről mindenesetre még szavaznia kell a parlamentnek. (Guardian)

Rovatok