Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok kíváncsiak, mire jutott a brit nyomozás a Szkripal-ügyben

2018. március 29., csütörtök 12:26 | aznap frissítve

Miközben London az orosz államot és Vlagyimir Putyint gyanítja az átállt kém és lánya megmérgezéséért, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) jogsegélykérelemmel fordult a brit nyomozást vezető hatóságokhoz, írja az MTI.

Az SZK szeretné, ha rendelkezésére bocsátanák a brit nyomozati anyagok másolatát. Moszkvát a helyszín vizsgálat eredményei érdeklik, ahol Julija Szkripalt az apjával együtt eszméletlenül megtalálták, valamint az orvosi vizsgálat és az elvégzett szakértői elemzésekre kíváncsi.

Az orosz hatóság kifejezte készségét az együttműködésre.

Az idegméreg számos angol állampolgárt is megbetegített, és diplomáciai következményekkel járt. Annak hatására Nagy-Britannia és más országok orosz "diplomatákat" utasítottak ki. A seattle-i orosz főkonzulátus bezáratására válaszul viszont Putyin arra készül a Kreml-hez közeliként számon tartott Izvesztyija napilap szerint, hogy bezárják a szentpétervári amerikai főkonzulátust.

Az Egyesült Államok 60 orosz diplomatát utasított ki, köztük az orosz állandó ENSZ-képviselet 12 munkatársát. Moszkva erre "szimmetrikus" választ ígért. 

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripal március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték.

Rovatok