Index Vakbarát Hírportál

Szkripal kilincsét mérgezhették meg

2018. április 2., hétfő 15:27

A pár hete megmérgezett votl orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt az otthoni kilincsére kent idegméreggel támadhatták meg, írja a New York Times angol rendőrségi forrásokra hivatkozva. 

Azt korábban is elárulták már, hogy a méreganyagot Szkripal lakásának bejárati ajtaján mutatták ki eddig a legnagyobb koncentrációban, és ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a brit külső elhárítás (MI6) volt ügynöke és lánya a lakásban került először érintkezésbe az idegméreggel.

A volt orosz kettős ügynök és lánya kórházban vannak, Szkripal állapota kitartóan válságos, lánya viszont jobban reagál a kezelésekre és magánál is van. A szintén mérgezést szenvedett brit rendőrt már kiengedték a kórházból. A brit rendőrség szerint az ilyen különleges vegyifegyveres merénylet elképzelhetetlen a Kreml jóváhagyása nélkül, Theresa May két hete az EU-csúcson elő is adta azokat a hírszerzési információkat, amik miatt biztosak benne, hogy orosz állami támadás volt látványosnak szánt akció.

A brit katonai Porton Down-i kutatóintézet szakértőinek megállapítása szerint a Novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szkripalt. Az Európai Unió hivatalosan is Oroszországot vádolja bűncselekménnyel, Oroszország minden vádat tagad, illetve viccelődik az merénylettel. Az ügyről itt olvashat még bővebben, a szakértők a hidegháborúshoz hasonló feszültség fokozódására számítanak. 

Rovatok