Index Vakbarát Hírportál

A német ügyészség kiadatási őrizetbe helyezte a volt katalán elnököt

2018. április 3., kedd 10:51 | aznap frissítve

A német Schleswig-Holstein tartomány államügyészsége elrendelte Carles Puigdemont volt katalán elnök  kiadatási őrizetét. Ez a lépés arra utal, hogy Németország kiadhatja Spanyolországnak a katalán függetlenségi népszavazás egyik kezdeményezőjét. Az ügyben azonban még döntenie kell  Schleswig-Holstein legfelső bírói testületének. A bíróságnak ehhez be kell szereznie Spanyolországból azokat a dokumentumokat, amelyek megfelelő bizonyítékokkal támasztják alá a kiadatást, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung

Március 23-án a spanyol legfelsőbb bíróság 13 függetlenségpárti politikus, köztük Puigdemont ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Puigdemont és volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen európai elfogatóparancsot is kiadtak. Clara Ponsati Katalónia volt oktatásügyi minisztere Skóciában adta fel magát ügyvédjével. 

Puigdemont  október végén, leváltása után hagyta el Spanyolországot. Azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben. Szombaton finnországi látogatásáról készült visszatérni Belgiumba, amikor Németországban elfogták.  Elfogásának hírére  vasárnap délután  utcai összecsapások törtek ki Barcelonában, Katalónia fővárosában. 

Tavaly október 1-jén függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában. A spanyol alkotmánybíróság és a madridi kormány korábban alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot. A részvétel 42 százalékos volt, a katalán kormány szerint 90 százalék a függetlenséget választotta.

A spanyol kormány és az EU nem ismerte el szavazást. Október 10-én Carles Puigdemont katalán elnök a várakozásokkal ellentétben nem hirdette ki Katalónia azonnali függetlenségét. Tárgyalni akart a spanyol kormánnyal, ami erre csak akkor lett volna hajlandó, ha letesznek a függetlenségről.

Madrid október 21-én kezdeményezte a katalán vezetés leváltását, és előrehozott választásokat akart kiírni. Egy ideig úgy tűnt, hogy a katalán vezetés Madridot beelőzve előrehozott választásokat ír ki december végére, de ez végül nem történt meg. Ehelyett az elszakadáspártiak október 27-én a katalán parlamentben megszavazták Katalónia függetlenségének kikiáltását.

Alig egy órával később a spanyol szenátus elfogadta a madridi kormány intézkedéscsomagját, ami felfüggesztette a katalán kormányt, és előrehozott választásokat írt ki. Október 28-án a madridi kormány felfüggesztette Katalónia autonómiáját a december 21-re tervezett választásokig.

Rovatok