Index Vakbarát Hírportál

Megint elszabadultak az indulatok a gázai tüntetéseken

2018. április 6., péntek 12:59

Újabb összecsapások robbantak ki palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők között a Gázai övezet és Izrael határán, egy héttel azután, hogy hasonló összecsapásokban 16-an meghaltak, sok százan megsebesültek, írja a BBC.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy három embert lábon lőttek, a tüntetők pedig köveket dobáltak, és autógumikat égettek. A palesztinok azt akarják elérni, hogy a füst eltakarja őket, és a mesterlövészek ne tudják célba venni a határkerítés felé tartókat.

Az izraeli hadsereg a határ mentén csapatokat vont össze, és a legérzékenyebb pontoknál buldózerekkel árkokat ásott, és dombokat emelt.

A Hamász és más csoportok arra szólították fel az övezetben élőket, hogy hat héten át, május 14-ig tiltakozzanak a „fojtogató izraeli blokád" ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek földjeikre és otthonaikba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor elűzték őket.

Izrael szerint a Hamász kihasználja a tüntetéseket, és terroristák akarnak illegálisan átjutni a területére. Az izraeli vezetés a BBC szerint figyelmeztetett, hogy a katonák a nemzetközi bírálatok ellenére továbbra is tüzet nyithatnak, ha ezt szükségesnek ítélik meg.

Rovatok