Index Vakbarát Hírportál

Szkripal-ügy: az oroszok megfenyegették Nagy-Britanniát

2018. április 6., péntek 05:02

Nagy-Britannia a tűzzel játszik, és megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével – monda az orosz nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) csütörtöki rendkívüli ülésén. Vaszilij Nyebenzja szerint London összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására, és Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll.

A Novicsok a nyilvánvalóan orosz neve ellenére sem orosz márka

– utalt Nyebenzja a Novicsok nevű idegméregre, amellyel a Szkripál elleni támadást elkövették. Szerinte mind az Egyesült Államok, mind Nagy-Britannia kifejlesztette az idegmérget, és „Oroszországnak semmi köze Szkripal megmérgezéséhez”, illetve hogy „Moszkvának mindenki másnál nagyobb érdeke az igazság kiderítése”.

London több tényezőt is figyelembe vett, amikor megfogalmazta Moszkvának címzett vádjait, köztük azt, hogy olyan támadásról van szó, amelyben az állam is közvetlenül érintett, válaszolta Karen Pierce brit ENSZ-nagykövet. Szerinte tartani lehet attól, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi intézményeket, és olyan történettel próbál majd előhozakodni, amelyre hivatkozva visszautasíthatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) várható megállapításait.

A világszervezet 15 tagú Biztonsági Tanácsának ülésén - amelyet orosz kérésre hívtak össze - felszólalt a francia, az amerikai és a kínai ENSZ-nagykövet is. A francia és az amerikai diplomata változatlanul támogatásáról biztosította a brit álláspontot, csakúgy mint a BT többi nyugati tagja, például Hollandia és Svédország is. „Nincs más kézenfekvő magyarázat, mint Oroszország felelőssége” – fogalmazott a francia Francois Delattre.

Nikki Haley, az Egyesült Államok nagykövete azt mondta: a BT-ülés „újabb kísérlet volt Oroszország számára, hogy politikai előnyökre tegyen szert”. A kínai ENSZ-nagykövet "az igazság megdönthetetlen tényeken alapuló mielőbbi feltárását és a következtetések levonását" szorgalmazta.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában börtönbüntetésre ítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt. Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát, és ugyanígyjártak el az oroszok velünk szemben is.

Rovatok