Index Vakbarát Hírportál

Oroszország megvétózta az ENSZ BT-ben az amerikaiak tervezetét

2018. április 10., kedd 21:02

Oroszország megvétózta kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Egyesült Államok által benyújtott határozattervezetet, amely egy új nemzetközi testület létrehozását írná elő a vegyi fegyverek Szíriában történő bevetésének kivizsgálására, írja az MTI. A 15 tagú testület tizenkét tagja támogatta a tervezetet, míg Bolívia és a vétójoggal rendelkező Oroszország nemmel szavazott, Kína tartózkodása mellett.

A tervezet elfogadásához a BT kilenc tagjának támogatása lett volna szükséges, illetve arra, hogy a vétójoggal rendelkező öt állam, Oroszország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kína és Franciaország egyike se éljen ezen jogosultságával.

Trump erőteljes válaszlépést ígért

Donald Trump amerikai elnök lemondta első hivatalos elnöki útját Latin-Amerikába, hogy a Szíriában elkövetett feltételezett vegyifegyveres támadásra adott amerikai reakcióra koncentráljon. Trump helyett Mike Pence alelnök utazik majd a Peruban kezdődő körútra.

Washington szerint ha bebizonyosodik, hogy a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában vegyifegyver-támadást követtek el, akkor erre a nemzetközi közösségnek választ kell adnia. Nincsenek pontos információk akkor, mennyien haltak meg, a különböző források 42 és 60 közé teszik a halálos áldozatok számát, civil szervezetek szerint pedig több százan megsebesültek.

Trump erőteljes válaszlépést ígért, azt mondta, hogy minden lehetőséggel számolnak, beleértve a katonai opciókat is. Trump kedden telefonon beszélt Theresa May brit miniszterelnökkel és Emmanuel Macron francia elnökkel is. A BBC nem zárja ki, hogy Trump valamilyen komolyabb katonai műveletben gondolkozik.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bejelentette, hogy a helyszínen vizsgálja ki, mi történt pontosan.

Oroszország ENSZ-nagykövete korábban álhírnek nevezte a támadásról szóló információkat. Az oroszok a BT-ben pedig figyelmeztettek, hogy egy amerikai katonai akció „súlyos következményekkel" járna.

Rovatok