Index Vakbarát Hírportál

Pedofíliavádak miatt hívatták a Vatikánba a chilei püspököket

2018. április 11., szerda 23:31 | aznap frissítve

Nyilvános levélben szólította fel Ferenc pápa a chilei püspöki kar tagjait szerdán a latin-amerikai ország egyházát megrázó pedofil-botrányok tisztázására, és a Vatikánba hívatta őket, elismerve, hogy maga is súlyos hibát vétett a történtek értékelésében – írja az MTI.

A levélben az egyházfő fájdalmát és szégyenét fejezi ki a chilei püspökök által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, egyúttal arról írt, ő maga is hibázott, elsősorban az igaz és kiegyensúlyozott információk hiánya miatt.  A pápa ezzel arra utalt, hogy sokan bírálták januári chilei látogatása során, mert védelmébe vette a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, aki megpróbálta eltussolni az egyik pap által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa akkor azt mondta, semmi nem bizonyítja a püspök bűnösségét, de a bírálatok miatt hamar megváltoztatta az álláspontját és bocsánatot kért a pap áldozataitól, bő egy héttel később pedig már arról volt szó, hogy alaposan kivizsgálják a chilei papi pedofíliát.

Az ügyet Charles Scicluna, a Hittani Kongregáció kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélések eseteivel foglalkozó ügyésze kapta meg, aki 2300 oldalas jelentést készített 64 áldozat tanúvallomásával. Ferenc pápa ezekkel az áldozatokkal akar most találkozni a Vatikánban, a chilei püspöki karral való találkozóra pedig május harmadik hetében kerül majd sor.

Ferenc pápa 2014-ben külön vatikáni bizottságot állított fel a kiskorúak védelmére, a Sean Patrick O'Malley bíboros vezette bizottság tagjai azonban egymás után lemondtak tisztségükről azt állítva, hogy a Vatikán nem tesz semmit a szexuális visszaéléseket elfedő püspökökkel szemben.

Rovatok