Index Vakbarát Hírportál

Trump az oroszok fenyegetésére: Jönni fognak a rakéták!

2018. április 11., szerda 12:01

Donald Trump amerikai elnök visszaszólt az oroszoknak, miután a bejrúti orosz nagykövet, Alekszandr Zaszipkin azzal fenyegetőzött, hogy le fogják lőni a Szíria felé irányított amerikai rakétákat. 

Trump twitterére a következőket írta szerdán:

Az oroszok azt ígérik, hogy le fogják lőni a Szíria felé tartó összes rakétát. Állj készen, Oroszország: a rakéták jönni fognak! Nem kellene barátkozni gázzal gyilkoló állatokkal, akik élvezetből ölik meg a saját embereiket. 

Nem sokkal később megint posztolt, méghozzá arról, hogy az oroszokkal sosem volt ennyire rossz a kapcsolatuk, még a Hidegháborúban sem. 

Majd a következővel folytatta: "Erre az egészre semmi szükség. Az oroszoknak szükségük van ránk a gazdasági helyzetük miatt, ami könnyen megoldható lenne, és mindannyian azt szeretnénk, hogy az országok együtt dolgozzanak. Befejezzük a fegyverkezési versenyt?"

Az orosz külügyi szóvivő már azóta reagált, szerinte az amerikai rakétáknak terroristákat kellene célba venniük, és nem legitim kormányokat. A szíriai kormány felelőtlennek nevezte Trump megnyilvánulását, ami szerintük veszélybe sodorja a nemzetközi békét. 

Trump a Pentagont is kellemetlen helyzetbe hozta, mert kénytelenek voltak megszólalni az ügyben, igaz, csak annyiból állt a közlemény, hogy a Pentagon nem kommentálhat potenciális jövőbeli támadásokról szóló híreket. 

És napi sajtóértekezletén Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is megszólalt az ügyben, szerinte az elnök még egy sor lehetőséget fontolgat, ezek között nem csak katonai lépések szerepelnek. Még minden lehetőség változatlanul terítéken van, mondta.

Az ügy előzménye, hogy a WHO szerint ötszáz embert érintethetett a szíriai Gútában elkövetett vegyifegyver-támadás, amiben hetven ember meghalhatott.

A támadás még szombaton történt, azóta a szíriai kormány tagadta, hogy ők állnak mögötte, az orosz ENSZ-nagykövet szerint pedig álhír, hogy támadás történt. 

A történtek miatt újra napirendre került egy esetleges Szíria elleni csapás, azonban erre nyilatkozta Alekszandr Zaszipkin, Oroszország bejrúti nagykövete a következőt: 

 Ha az amerikaiak támadnak, akkor a rakétáikat le fogjuk lőni, és azokat az állásokat is, ahonnan indították őket. 

Zaszipkin arról is beszélt, hogy Oroszország azokat a harci eszközöket is célba veheti, amelyekről a rakétákat indítják. A diplomata az interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz vezérkar korábbi figyelmeztetésére hivatkozott, ugyanis az orosz hadsereg ugyanis már március 13-án bejelentette, válaszolni fog bármilyen Szíria elleni amerikai csapásra, célba véve mind a rakétákat, mind a támadásban részt vevő indítóállásokat.

Szerda délelőtt a Kreml azt javasolta, hogy legyen egy objektív vizsgálat a vegyifegyver-támadással kapcsolatban. "Ez túlságosan komoly ügy ahhoz, hogy semmilyen bizonyítékon nem alapuló következtetéseket vonjunk le vele kapcsolatban" - mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője. 

(BBC, MTI)

(Borítókép:  Sandy Huffaker / Getty Images Hungary)

Rovatok