Index Vakbarát Hírportál

Macron: Bizonyítékunk van arra, hogy Szíria felelős a vegyi támadásért

2018. április 12., csütörtök 06:18 | aznap frissítve

A Bellingcat brit tényfeltáró internetes platform szerint vélhetően a szíriai fegyveres erők követték el a súlyos következményekkel járó múlt szombati kelet-gútai vegyi támadást. "Nagyon valószínű" - írja szerdán közzétett jelentésében a Bellingcat -, hogy a több tucat halálos áldozatot követelő mérgesgáztámadást egy olyan helikopter hajtotta végre, amely egy közeli szíriai légitámaszpontról szállt fel - írja az MTI. Repülőgép-megfigyelők fél órával a támadás előtt egy Mi-8 Hip típusú forgószárnyas gépet láttak felszállni a dumeiri légitámaszpontról Kelet-Gúta irányába. Az említett támaszpont Damaszkusztól mintegy 50 kilométerre észak-keletre található.

Emmanuel Macron francia elnök azt állítja, országának bizonyítéka is van arról, hogy szíriai kormányerők felelősek a klórgázas támadásért

írja a BBC. Macron nem mondta el, hogy pontosan milyen bizonyítékokat találtak. Válaszcsapásról nem beszélt, de a lehetőségét nem zárta ki, viszont leszögezte, hogy bármiféle támadás előtt egyeztetni fog az Egyesült Államokkal.

Trump nem döntött válaszcsapásról

Minden lehetőség napirenden van – közölte a Fehér Ház szóvivője annak kapcsán, milyen válaszcsapást hajthat végre az Egyesült Államok azután, hogy a gyanú szerint a szíriai hadsereg vegyifegyveres támadást hajtott végre Dúmában. A felkelők kezén lévő városban információk szerint több tucatnyi önkéntes mentőmunkás, orvos és civil vesztette életét – írta a BBC.

Sarah Sanders szavai azonban azt jelentik, hogy Washington mégsem döntött a Bassar Aszad erőit célzó rakétatámadás elindításáról, noha erre Donald Trump két napot korábban. Az elnök által szabott határidő azonban lejárt. Az üzenetében okos rakétákról író Trump az általa gyilkos állatnak nevezett Aszad mellett az őt védő Moszkvát is figyelmeztette, az orosz felet is okolva a dúmai támadásért.

Donald Trump csütörtökön Twitteren már jóval higgadtabban azt állította, hogy ő sosem írta, hogy mikor mennek a rakéták.

Never said when an attack on Syria would take place. Could be very soon or not so soon at all! In any event, the United States, under my Administration, has done a great job of ridding the region of ISIS. Where is our “Thank you America?”

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. április 12.

"Lehet, hogy nagyon hamar, de lehet, hogy nem hamar!"

A tweet végén az amerikai elnök nehezményezte, hogy senki nem köszönte meg Amerikának, hogy kiűzték a Közel-Keletről az Iszlám Államot.

Csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa ül össze – bár itt érdemi megoldás nem várható, hiszen a szíriai kormányt támogató Oroszországnak állandó tagként vétójoga van. Az biztos, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország fontolgatja a közös válaszcsapás lehetőségét. A brit kormányfő, Theresa May kormányülést hívott össze – ugyanakkor a BBC szerint Theresa May a kormány jóváhagyása nélkül is kész a katonai akcióban való részvételre.

Az MTI azt írta, olasz sajtóhírek alapján, hogy csütörtök délután több felderítő vadászgép is felszállt az Egyesült Államok és a NATO olaszországi támaszpontjairól Szíria irányába.

Eközben az Aszad támogatásában aktívan résztvevő orosz hadsereg részéről Jevgenyij Jevtusenko közölte: Dúma városát visszaszerezte a szíriai hadsereg, így most már egész Kelet-Gúta térségét ellenőrzi Aszad. A Dzsejs al-Iszlám harcosai elhagyták a települést. Dúma visszaszerzését az orosz vezérőrnagy a Szíriai Arab Köztársaság jeles napjának nevezte – írta az MTI. Az orosz tájékoztatás szerint az elmúlt napokban közel négyezer ember hagyta el a várost – a harcosok elszállítását az orosz erők végezték – a távozók több mint négyszáz fegyvert adtak le, köztük nagy kaliberű géppuskákat, gránátvetőket, mesterlövész puskákat és gépkarabélyokat. Február vége óta több mint 41 ezer ember távozott Dúmából, Kelet-Gúta egészéből pedig 165 ezren, és a lázadók 250 foglya szabadult ki.

(Borítókép: Emmanuel Macron távozik egy Tv-s interjúról a francia Berdhuis városában 2018 április 12-én - fotó: Yoan Valat / AFP)

Rovatok