Index Vakbarát Hírportál

Kilenc év börtön a karácsonyi vásárban robbantani akaró férfinek

2018. április 13., péntek 21:33

Kilenc évi börtönbüntetésre ítélte a bécsi tartományi bíróság pénteken azt a 19 éves vádlottat, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében két merényletet tervezett végrehajtani Németországban, az egyiket 2016 decemberében, a ludwigshafeni karácsonyi vásárban egy akkor 12 éves fiú segítségével.

Az MTI azt írja, a törvényszék bizonyítottnak látta, hogy aktív szerepet játszott az említett kiskorú fiú bevonásával végrehajtani kívánt terrorcselekményben, és a tervezett merényletet csak az hiúsította meg, hogy a házilag készített pokolgép nem lépett működésbe. A most 14 éves, iraki gyökerekkel rendelkező, német születésű fiút a per során tanúként hallgatták meg.

A vádak szerint az albán gyökerekkel rendelkező 19 éves bécsi lakos egy akkor 15 éves lányt is fel akart bujtani egy közös merényletre a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Ramstein amerikai katonai támaszpont ellen. A férfi bűnösségét a bíróság gyilkosságra való felbujtásban és terrorszervezeti tagságban állapította meg.

Az elítélt, akit 15 év szabadságvesztés fenyegetett, a pénteki ítélet hirdetéskor bűnbánatot tanúsított. A per elején még az Iszlám Állam tagjának vallotta magát, később a vizsgálati fogságban részt vett egy úgynevezett deradikalizálódási folyamaton, bár saját szavai szerint még "nem gyógyult teljesen".

Rovatok