Index Vakbarát Hírportál

A román államfő kiadta az ügyészségnek a rendszerváltó reformkommunistákat

2018. április 13., péntek 12:52

Jóváhagyta Klaus Iohannis román államfő pénteken, hogy a legfőbb ügyészség lefolytassa a bűnvádi eljárást Ion Iliescu volt elnök ellen az 1989-es forradalom ügyében. Sőt, Iohannis kiadta az igazságszolgáltatásnak Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettest is.

A katonai ügyészek másfél éve fújták le a port az 1989-es aktákról, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Az ügyészség szerint a kommunista diktátor elűzése után hatalomra került új politikai és katonai vezetés hatalmának megőrzése érdekében sok ember halálát, testi és lelki sérülését eredményező fegyveres diverziót szervezett, amely - emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen. Az államfő elfogadta ezt az érvelést, márpedig a volt és jelenlegi kormánytagok mentelmi jogának felfüggesztése az ő hatáskörébe tartozik.

A vádhatóság eddig "ismeretlen tettes" ellen folytatott nyomozást a bukaresti utcai harcokat mesterségesen felszítók ellen. A nyomozásban Iliescut is csak tanúként hallgatták ki; a bűnösségét firtató újságírói kérdéseket pedig lerázta magáról. De sejteni lehetett, hogy a katonai ügyészség hamarosan gyanúsítottként is megnevezi őt.

Az ügy lényegében igazol egy évtizedes konteót, ami úgy szól, hogy 1989 decemberében a hatalmat Ion Iliescu vezetésével magukhoz ragadó reformkommunisták szerveztek több száz áldozattal járó diverziót Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekülése után, hogy egy nem létező ellenséget legyőzve, harci érdemeket szerezve igazolják hatalmukat. A ceausescu-párti "terrorista mesterlövészek" elleni harcok követelték a forradalom 1142 áldozatának többségét.

A 88 éves Iliescu ellen tavaly júniusban már vádat emeltek a "bányászjárásként" elhíresült, 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében, de a perben még nem született ítélet. A jelenleg visszavonultan élő politikus 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

Rovatok