Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tiltakoztak a családon belüli erőszak tiltása ellen Horvátországban

2018. április 13., péntek 18:18

A Horvát Parlament kétharmados többséggel elfogadta az Isztambuli Egyeznény ratifikálását, vagyis a nők elleni és a családon belüli erőszakot tiltó uniós törvény bevezetését. A helyzet nagyon kiélezett volt, mert Horvátországban elterjedt, hogy a törvény csak csel, és az a „genderistáknak” ágyaz meg.

Horvátország legnagyobb városai, előbb Zágráb, majd Split is megtelt a napokban családvédő tüntetőkkel. A Horvátország minden részéről érkezett demonstrálókhoz még a szomszédos országokból (elsősorban Bosznia és Hercegovinából) is sokan csatlakoztak. A tüntetések célja elsőre egészen pikáns, ezek az emberek ugyanis azért tiltakoztak, hogy Horvátország ne fogadja el a családon belüli erőszakot tiltó Isztambuli Egyezményt.

Mivel azonban Andrej Plenković miniszterelnök kormányzó pártjában, vagyis a konzervatív HDZ-ben a képviselők nagy része támogatta az előterjesztést, ráadásul a koalíciós partner liberálisok és az ellenzék vezető ereje, a szociáldemokraták is a törvény elfogadása mellett szavaztak, végül sima lett a többség.

Mitől féltek?

A tiltakozó konzervatívok, köztük a Horvátországban nagyon befolyásos katolikus egyház képviselői természetesen nem azt követelték, hogy büntetlenül lehessen a négy fal között ütlegelni a házastársakat. Hanem a törvény egyes megfogalmazásaiból arra következtettek, hogy mivel az egyezmény a párok és a nemek fogalom-használatánál nem határozottan férfiakról és nőkről beszél, a törvény elfogadása a melegházasságoknak, vagy a transzneműek szélesebb elismerésének ágyaz meg.

Kormányválság

A helyzet politikailag eléggé kiélezett volt, mert a kormánykoalíciónak csak két fős többsége volt a Horvát Parlamentben, és az események során a többség minimálisra olvadt, mert egy képviselő elhagyta a kormánykoalíciót.

A nemzeti és családvédelmi érvekre alapozó tüntetések szónokainak fő vádpontjai szerint az EU túlzottan erősen érvényesítheti akaratát, a horvát törvényekről nem Brüsszelnek, hanem Horvátországnak kelene döntenie.

Sokszor előkerült a háborús, vagy más néven a veterán kártya, vagyis a szónokok szerint a ratifikálás brüsszeli nyomásra megcsúfolja azoknak az emléklét, akik Horvátország függetlenségéért haltak meg a délszláv háborúban, vagy ott szereztek maradandó sérüléseket.

Obama - Obmana

A tiltakozók a miniszterelnök portréját Barack Obama 2008-as „Hope”, vagyis remény feliratú tábláira emlékeztető, de „Obmana"”, azaz horvátul „csalódás” feliratú táblákra cserélték.

A tüntetők élesen bírálták a médiát, az etnikai kisebbségeket és a homoszexuálisokat.

Bizonyos napokon már a kormány bukásával fenyegetett a helyzet. Két népszerű politikus, Zlatko Hasanbegović korábbi kulturális miniszter, illetve egy ismert aktivista, Željka Markić ugyanis felkarolták a tiltakozókat. Utóbbi arról híres, hogy az általa vezetett koinzervatív civil szervezet kezdeményezte és nyerte meg azt a 2013-as népszavazást, amely kimondta, hogy Horvátországban a házasság csakis egy nő és egy férfi között értelmezhető.

Željka Markić ezúttal is családvédő érvekkel állt elő, vagyis azzal riogatott, hogy a törvény olyan nemi gondolkodást vezet be, ami a gender-elméleteknek kedvez és rossz irányba befolyásolja a horvát jogi és oktatási rendszert.

Bár Plenković kormánya ezúttal kifejezetten az ellenzéki szavazatok miatt élt túl, a miniszter a szavazást követő sajtótájékoztatóján inkább a vele szavazó párttársainak volt hálás.

(Borítókép: Tiltakozó a spliti menetben. AFP PHOTO / STRINGER )

Rovatok