Index Vakbarát Hírportál

Robbanás a Gázai övezetben, négy halott

2018. április 14., szombat 16:16

Négy palesztin férfi meghalt egy szombati robbanásban a Gázai övezet déli részén. A helyiek a kórház halottasházában a Palesztin Iszlám Dzsihád csoport tagjait ismerték fel, de a szervezet ezt még nem erősítette meg.

A helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint a Rafah környékén bekövetkezett robbanást egy izraeli páncélos lövedéke okozta. Az izraeli hadsereg szóvivője cáfolta ezt; szerinte a hadseregnek nincs köze a robbanáshoz, és nem tud izraeli csapásról a térségben.

Március 30-a óta a Gázai övezetben élő palesztinok tiltakozó mozgalmat indítottak az izraeli határ térségében. A péntekenként az izraeli határ erőszakos áttörését megkísérlő tüntetők közül az izraeli katonák 31-et agyonlőttek és több százat megsebesítettek. Az akciót nemzetközi bírálatok kísérték. Izrael tilalmi övezetté nyilvánította a gázai határ menti területeket.

A palesztin tüntetők sátortábort hoztak létre az izraeli határ túloldalán. A Nagy Visszatérés Menetének nevezett tiltakozó akciójukkal azt akarják elérni, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek egykori otthonukba, ahonnan Izrael Állam kikiáltásakor kellett távozniuk.

(MTI)

Rovatok