Index Vakbarát Hírportál

Orbán feudális rendszeréről ír a konzervatív német sajtó

2018. április 15., vasárnap 17:53

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása Feudális Magyarország címmel írt elemzést a Fidesz újabb győzelméről. A jobboldali német lap cikkéből az MTI szemléje ugyan először azt emeli ki, hogy Orbán „egyértelmű demokratikus felhatalmazást kapott a kormányzás folytatására”, de aztán jönnek a kritikai megjegyzések.

Mint a cikkből a német olvasók megtudhatják, az ellenzéket hátrányos helyzetbe hozta a kormánypárt túlhatalma a sajtó és a pénzügyek területén, a kétharmados többség pedig a választási rendszer sajátosságaiból adódik. A FAZ cikke a Fidesz főleg vidéken nagyon magas támogatottságának az okait vizsgálja, szerintük nem elégséges az a magyarázat, hogy a kormányközeli médiából "szűretlenül és zavartalanul zuhogott a propaganda az emberekre". A lap szerint a Fidesz vidéki sikerének magyarázatához inkább a függőségi-, és kliensviszonyokat kell vizsgálni.

A párt az utóbbi nyolc évben sok embert juttatott előnyökhöz, és ezeket Orbánnak tulajdonítják, a hátrányokat viszont Soros Györgyre, Brüsszelre vagy a migránsokra kenik. Újraosztották a dohányárusítási jogokat és állami földeket, sok embert közvetve vagy közvetlenül az állam foglalkoztat, az üzemeknek pedig abból kell kiindulniuk, hogy jó viszonyt kell ápolni a fideszes hatalmasságokkal, különben előfordulhat, hogy a megszokottnál alaposabb adóellenőrzés következik. Vagy ott van az az "otromba, de hatásos trükk", hogy egy törvénnyel csökkentik az energia árát, és a szolgáltatókat kötelezik, hogy a számlán tüntessék fel, hogy "a fogyasztó mekkora engedményt köszönhet a kormánynak". A FAZ megemlíti, hogy a bírálók szerint egyfajta modern feudális rendszer alakult ki – érdekes ilyesmit az MTI-n olvasni, még ha szemléről is van csak szó.

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs/Index)

Rovatok