Index Vakbarát Hírportál

Dühkitörést kapott a koreai légitársaság vezetőjének a lánya, felfüggesztették

2018. április 16., hétfő 11:27 | aznap frissítve

Ismét egyik lánya dühkitörése miatt került kínos helyzetbe a Korean Air dél-koreai légitársaság vezérigazgatója. A híradások szerint a marketingfeladatokért felelős Cso Hjun Min egy vizes palackot vágott egy menedzserhez. A rendőrség vizsgálja, hogy történt-e törvénysértés, a nőt délután felfüggesztették állásából - írja az MTI.

A légitársaság azt állítja, hogy a hírekkel ellentétben Cso nem vágott vizes palackot senki arcába, hanem egy poharat vágott a földhöz. Cso azt állította, nem is dobta a poharat, csak lelökte az asztalról. Cso, aki egyben a cég alelnöke is, csütörtökön a Facebookon kért bocsánatot "ostoba viselkedéséért". Apja, a vállalatot vezető Cso Jang Ho egyelőre nem fűzött megjegyzést kisebbik lánya magatartásához.

Nem Cso Hjun Min Cso első lánya, aki kínos helyzetbe hozza a családot. Nővére, Cso Hjun Ah 2014-ben azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy felháborodott azon, hogy a repülőgép első osztályán nem csészében, hanem zacskóban kapta a makadámdiót. Cso emiatt azt követelte, hogy távolítsák el a gépről a vezető légiutas-kísérőt. A repülés biztonságának veszélyeztetése miatt végül öt hónapot kellett börtönben töltenie, ám onnan a légitársaság szállodaágazatához térhetett vissza.

Az események hatására állampolgárok ezrei árasztották el kérvényekkel az elnöki hivatal honlapját. Sokan azt követelték, hogy a Korean Air távolítsa el nevéből a Korean szót, és ne használja többé logójaként a koreai zászlót. Többek szerint a Cso-lányok viselkedése rontja az ország és a vállalat jó hírét.

Mindkét eset rávilágított arra a társadalmi kérdésre, hogy a dél-koreai gazdaság fejlődését évtizedeken át meghatározó, államilag támogatott családi konglomerátumok, az úgynevezett csebolok alapítóinak leszármazottai mit engedhetnek meg maguknak és mit nem.

"Az alapítók mitikus szenteknek számítanak, mert a semmiből építették fel ezeket a cégeket, de gyerekeik és unokáik esetében ez már nem igaz, hiszen ők beleszülettek a milliárdos létbe" - magyarázza Csang Szi Dzsin, a Koreai Tudományos és Műszaki Intézet üzleti tanszékének tanára. A történtek miatt a Korean Air pilótáit és alkalmazottait tömörítő szakszervezetek Cso Hjun Min lemondását követelték.

Rovatok