Index Vakbarát Hírportál

Csak nem akar elkezdődni a vizsgálat, ki vetett be Szíriában vegyi fegyvereket

2018. április 18., szerda 12:40

Szerdán sem kezdődik el a dúmai vegyi fegyveres támadás szakértői szintű vizsgálata, miután szánalmas huzavona zajlik az április 7-i brutális akciót kivizsgáló szakértői bizottság körül. 

Az Aszad-rezsim és az őr támogató irániak és oroszok elvileg ugyanis álltak elébe az ENSZ vegyifegyver-szakértői vizsgálatának; a szakértők ezért meg is érkeztek Szíriába. Csakhogy közben már másodjára tartják őket távol a tetthelytől. Az ENSZ előre küldött biztonsági csoportja ugyanis arról számolt be az előző nap a kelet-gútai városból, hogy a vizsgálandó helyszínen "lövések dördültek el", ami viszont azt jelenti, hogy a biztonsági csoport egyelőre biztos nem adja meg a zöld jelzést a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vegyi fegyver-szakértőinek a vizsgálódások kezdetére. 

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban. A Fehérsisakok nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg "vegyi anyag" okozta tünetek.  Washington és szövetségesei a szíriai kormányt vádolják a vegyi támadás elkövetésével - az elmúlt évek gyakorlatát ismerve valószínűleg joggal. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország megtorlásul precíziós légi csapásokat mért több szíriai katonai célpontra.

(MTI)

Rovatok