Index Vakbarát Hírportál

Horvát zászlót taposott és szidalmazta a horvát küldöttséget Vojislav Seselj

2018. április 18., szerda 21:30

Újabb diplomáciai botrányt kavart a háborús bűnök miatt elítélt szerb ultranacionalista Vojislav Seselj, szerdán a belgrádi képviselőházban szidalmazta a horvát parlamenti küldöttséget, majd megtaposta a horvát zászlót, ami miatt a delegáció megszakította kétnaposra tervezett útját és visszatért Zágrábba – írja az MTI.

A küldöttséget vezető horvát házelnök, Gordan Jandrokovic beszámolója szerint a parlament bejáratánál voltak, mikor meghallották, hogy Seselj sértegeti őket, később pedig azt is megtudták, hogy a radikális politikus letépte a horvát zászlót az épületről, megtaposta, majd megpróbálta széttépni. Jandrokovic elmondása szerint ezzel aláásta a horvát állam szimbólumának tekintélyét, ezért közösen úgy döntöttek, hogy visszatérnek Zágrábba.

Az esetet Kolinda Grabar-Kitarvic horvát államfő és Andrej Plenkovic kormányfő is elítélte, az elnök szerint a hazamenetel volt a küldöttség egyetlen lehetséges válasza az incidensre. Grabar-Kitarvic ugyanakkor üdvözölte azt, hogy Maja Gojkovic szerb házelnök és Ana Brnabic kormányfő is elítélték Seselj viselkedését. Plenkovic szerint szintén a hivatalos út megszakítása volt a megfelelő reakció, de nem elégedett, mert egy jól előkészített találkozón történt a dolog.

Elvárom Szerbiától, hogy elhatárolódjon a történtektől, és miután újra kialakul a párbeszéd, meglátjuk, hogyan tovább.

– mondta a miniszterelnök.

Rovatok