Index Vakbarát Hírportál

Hősiesen viselkedett a Southwest-gép pilótanője

2018. április 19., csütörtök 14:26 | aznap frissítve

Egy nyugdíjas ápoló próbálta újraéleszteni a repülőablakon kiszippantott utast, a repülőgép pilótájának pedig kötélből voltak az idegei, maximális hidegvérrel intézkedett arról, hogy a repülőgép a lehető leghamarabb leszállhasson - a Guardian új részleteket tudott meg a keddi repülőgépbalesetről

A New Yorkból Dallasba tartó Southwest Airlines-gépnek Philadelphiában kellett kényszerleszállást végrehajtania kedd délután. A Boeing 737-es típusú utasszállító az üzemanyagtartálynál sérült meg, a baloldali motor nem sokkal a felszállás után szétrobbant, a géptest egyik darabja leszakadt, és a kényszerleszálláskor a légnyomásváltozás következtében betört ablakon félig kiszippantotta az egyik női utast, akit a többi utas húzott vissza a fedélzetre. A 43 éves nő, Jennifer Riordan nem élte túl a balesetet.  

A Guardian információi szerint a repülőgép másik utasa, egy nyugdíjas ápoló heroikus küzdelmet folytatott Jennifer életéért, legalább 20 percen keresztül próbálta újraéleszteni, miközben a gép rohamtempóban zuhant, az utasok közt pedig teljes pánik uralkodott. "Sok hősiességet és figyelmességet tapasztaltam az egész repülőút alatt" - nyilatkozta az ápoló az eset után.   

A pilótanő, Tammie Jo Shults volt az egyik legnagyobb hős, aki elképesztő higgadtsággal tette le a gépet Philadelphiában. A Guardian megtudta, hogy Shults korábban katonai repülőgépeket vezetett, az amerikai haditengerészet szolgálatában állt. 

Az áldozatnak Jennifer Riordannek két gyermeke van, és bankvezetőként dolgozott New Mexicóban. Köztiszteletben álló személy volt, jótékony, önzetlen emberként ismerték. A CNN azt írja, Jennifer épp hazafelé tartott Albuquerque-ben lévő otthonába, amikor a szörnyűség megtörtént. 

A légnyomás a derekáig kihúzta az ablakon. Többen megfogták, és próbálták visszahúzni az utastérbe, ami sikerült is, de a nő addigra már olyan súlyosan megsérült, hogy nem lehetett rajta segíteni. Azoknak, akik visszahúzták a gépbe, teljesen véres volt mindenük. Az áldozat halálát súlyos feji, nyaki és testi sérülések okozták. 

A leszállás után a pilótanő, Tammie Jo Shults végigment az utasok között, megköszönte nekik a segítséget, és megkérdezte tőlük, jól vannak-e. "Kötélből vannak az idegei, nagyon felnézek a pilótanőnkre" - nyilatkozta az egyik texasi utas. Az irányítóközponttal való beszélgetésének visszahallgatásából is az derült ki, hogy a pilótanő egy pillanatig sem pánikolt, teljesen monoton hangsúllyal intézkedett ebben a vészhelyzetben. 

A szemtanúk még arról számoltak be, hogy több utas is azt hitte, meg fognak halni, többen telefonon vagy üzenetekben el is búcsúztak hozzátartozóiktól. 

A hatóságok azóta megállapították, hogy az ablakot betörő darab azért szakadt le a gépről, mert "megfáradt az anyag" - írja a Guardian. 

(Borítókép:  Reuters)

Rovatok