Index Vakbarát Hírportál

Leáll egy időre a dél-koreai propaganda-hangszóró

2018. április 23., hétfő 05:14

Dél-Korea hétfőre virradóra leállította a propaganda-híradásokat sugárzó hangszóróit az észak-koreai határon, hogy békés légkört teremtsen az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozóhoz – írja az MTI a szöuli védelmi minisztériumra hivatkozva.

„Reméljük, ez a döntés elvezet ahhoz, hogy a két Korea felhagy majd a kölcsönös bírálatokkal és az egymás ellen irányuló propagandával, s hozzájárul a béke megteremtéséhez, illetve egy új kezdethez" – olvasható a tárca közleményében.

Kim Dzsongun április 27-én találkozik Mun Dzsein dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban. 

A dél-koreai védelmi tárca nem tett említést arról, hogy a hangszórós propagandaadásokat a találkozó után újraindítják-e.

Több mint két éve ez az első eset, hogy az Észak-Koreába irányuló hangos műsort – amely híradások, dél-koreai popzene és a kommunista rezsim bírálatainak egyvelege – leállították. Utoljára 2015 közepe és 2016 januárja között szüneteltek az adások, amelyeket a phenjani vezetés negyedik nukleáris kísérletét követően indítottak újra. Azóta Észak-Korea további két atomtesztet hajtott végre.

Észak-Korea a közös határon saját hangszórókkal rendelkezik szintén ilyen célokra. A dél-koreai tárca egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy az északi szomszéd leállította volna a saját propagandáját. 

Rovatok