Index Vakbarát Hírportál

Sorra vették a londoni lakásokat az ukrán bűnözők

2018. április 23., hétfő 20:32

A Brit Virgin szigeteken bejegyzett offshore cégen keresztül vásároltak fel londoni luxuslakásokat egy ukrán bűnbanda tagjai - erre jutott a BBC oknyomozó csapata. A banda egyik tagja ma Odessza városának polgármestere, akit meg is akart kérdezni a BBC riportere, hogy mosott-e pénzt Nagy-Britanniában, de válasz helyett a gengszterből lett politikus testőrei tökön rúgták az újságírót. 

Az, hogy ukrán maffiózók egyre-másra vásárolják fel a méregdrága lakásokat Londonban, az még aParadise Papers néven elhíresült offshore szivárogtatás során derült ki, amikor is az Appleby nevű, offshore ügyekre szakosodott ügyvédi irodától kiszivárgott rengeteg adat az ügyfeleikről. Így derült ki például, hogy egy offshore cégen keresztül az "odesszai don", Alexander Anger lánya például három luxuslakásnak is tulajdonosa ugyanabban az épületben. 

A lakásokat felvásárló ukrán bűnözők még a 90-es években gazdagodtak meg az olajbizniszben Odesszában, de fegyver- és drogcsempészettel is foglalkoztak. A banda egy idő után Olaszországba tette át a székhelyét, ahol a rendőrség különleges maffiaellenes osztaga nyomozott is utánuk. Lehallgatták például a telefonjaikat, így hallhatták, ahogy arról beszélgetnek, hogy hogy vertek agyon embereket. Mivel viszont semmilyen olyan bűntényt nem tudtak a bandára bizonyítani, amit Olaszországban követtek volna el, ezért lezárták a nyomozást. 

A banda egyik tagja volt Gyenadij Trukanov, aki az olasz nyomozók szerint többek között közelharcra és mesterlövész puskák kezelésére készítette fel a többi gengsztert. Ő azóta Odessza polgármestere, akit nagyon szeretett volna a BBC megkérdezni az offshore bizniszről. Sajnos viszont a politikus nem fogadta őket és a városházán sem érték utol, csak a helyi görög ortodox egyház ünnepségén tudtak találkozni vele. Itt viszont, bár Trukanov azt mondta, válaszol a riporter kérdéseire, a polgármester kísérete inkább ellökdöste az újságírót a politikustól, majd valaki tökön is rúgta. 

Az offshore adatok kiszivárgásáról és az erre alapuló nemzetközi oknyomozásról itt írtunk bővebben

Rovatok