Index Vakbarát Hírportál

Szexuális frusztráció miatt ölhetett meg 10 embert a torontói gázoló

2018. április 24., kedd 18:12

A közösségi médiában sokan dicsérik annak a torontói rendőrnek a hidegvérét és szakszerű fellépését, aki egy lövés nélkül őrizetbe vette azt a férfit, aki hétfőn felhajtott a járdára, tíz embert megölt, tizenöt embert megsebesített.

A rendőr egyedül nézett farkasszemet a gázolóval, amit többen videóra vettek. A rendőr folyamatosan azt mondta a gázolónak, hogy feküdjön a földre. „Lőjjön le" – mondta a férfi, aki valamilyen tárgyat fogott a rendőrre, és azt állította, hogy fegyver van a zsebében.

A rendőr viszont nyugodt maradt, és felszólította a férfit, hogy feküdjön a földre, különben használni fogja a fegyverét. Elkezdett közelíteni a férfi felé, aki eldobta a kezében tartott tárgyat, és a feje fölé emelte a kezeit. Végül a rendőr a földön megbilincselte a gázolót, írja a Guardian.

Mike McCormack, a torontói rendőr szakszervezet vezetője szerint az is igazolható lett volna, ha a rendőr rálő a gyanúsítottra. „Azonban átgondolta, és úgy döntött, hogy így is kezelni tudja a helyzetet. Az embereknek igazuk van, ő egy igazi hős" – mondta a Globe and Mailnek. A hét éve rendőrként dolgozó járőr azt mondta, csak a munkáját tette.

Kedden egy torontói bíró tíz rendbeli gyilkosság és 13 rendbeli emberölési kísérlet miatt vádat emelt a gázoló, Alek Minassian ellen. A 25 éves gyanúsított fehér rabruhában, bilincsbe vert kézzel hallgatta végig a vádakat rövid meghallgatásán, nem sok érzelmet mutatott. Következő meghallgatását május 10-re időzítették, addig előzetes letartóztatásban marad.

Szexuális frusztráció miatt gázolhatott

Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke korábban azt mondta, hogy szándékosnak tűnik Minassian tette, de hozzátette, hogy továbbra sem ismert a sofőr indítéka. Időközben azonban felmerült egy lehetséges nyom:

 A facebook is megerősítette, hogy a férfi a gázolás előtt szexuális frusztrációjára utaló bejegyzést tett közzé.

Az angol "incel" kifejezést használta, ami a BBC szerint a "kényszerű cölibátus" rövidítése, és olyan, a közösségi hálókon tevékeny férfiak csoportjára vonatkozik, akik úgy érzik, hogy nehézségeik vannak a szexuális kapcsolatok létesítésével.

Minassian "incel forradalomról" írt a Facebookon, miközben dicsőítette Elliot Rodger kaliforniai ámokfutót, aki 2014-ben megölt hat egyetemistát, mielőtt végzett volna saját magával is, mert erősen frusztrálta, hogy a nők sohasem vonzódtak hozzá.

A rendőrök nem erősítették meg, hogy a támadás a nők ellen irányult volna.

Rovatok