Index Vakbarát Hírportál

Trump: Leszedem ezt a kis korpát, hogy tökéletes legyen

2018. április 24., kedd 19:24 | aznap frissítve

Donald Trump és Emmanuel Macron többször is körbeudvarolták egymást a francia elnök washingtoni látogatása alatt, noha több fontos kérdésben nem értenek egyet. A legszürreálisabb jelenet az ovális irodában játszódott le a sajtótájékoztatójuk előtt, amikor Trump azt magyarázta, mennyire különleges a kapcsolatuk.

„Le is szedem ezt a kis korpát" – fordult oda Trump barátságosan a mellette álló, a jelenet közben inkább kínosan mosolygó francia elnökhöz. „Tökéletessé kell tennünk, hiszen tökéletes" – tette hozzá, majd látszólag lesöpört valamit Macron válláról. Az persze nem derült ki, hogy volt-e ott valami, írja a Huffington Post.

“We do have a very special relationship,” President Trump says as he brushes off what he describes as "dandruff" from French President Macron’s shoulder. “We have to make him perfect. He is perfect.” pic.twitter.com/cXZx6dHnpB

— NBC News (@NBCNews) 2018. április 24.

Trump azt mondta, hogy van megoldás a vitás kérdésekre. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között az amerikai védővámok miatti vita bonyolult, és szívesebben tárgyalná meg a kereskedelmi kérdéseket kétoldalú megbeszéléseken, közvetlenül Franciaországgal.

Trump a megbeszélésük után az Egyesült Államok legrégebbi és legjobb szövetségesének nevezte Franciaországot. Az amerikai elnök a kétoldalú kereskedelmi kérdések mellett elsősorban az Iránnal kötött atomalkura, Iránnak a közel-keleti térségben játszott vélelmezett szerepére és Észak-Koreára tért ki.

Ismételten rossznak minősítette a 2015-ben Teheránnal megkötött többhatalmi atomalkut, és azt hangsúlyozta, hogy a Közel-Kelet megannyi problémájának hátterében Irán húzódik meg. Trump a Sky News szerint azt is mondta, hogy ha Irán bármilyen módon fenyegeti az Egyesült Államokat, akkor 

„olyan árat fizetnek érte, amit kevés ország fizetett valaha."

Macron erről azt mondta, hogy szerinte új, hosszú távú, az Egyesült Államoknak is megfelelő megegyezést kellene kidolgozni az iráni atomkérdésben, írja az MTI. A megállapodás létrehozásába a térségbeli hatalmi tényezőknek, például Oroszországnak és Törökországnak is be kellene kapcsolódnia, mondta. Az atomalku újratárgyalásának célja az lenne, hogy tartós stabilitást biztosítson a Közel-Keleten, tette hozzá.

Trump azt is elmondta, hogy Észak-Koreára változatlanul a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni, és Washingtonnak és Párizsnak az "ellenőrizetlen migráció" kihívásaival is szembe kell néznie.

Macron hétfőn érkezett meg hivatalos látogatásra Washingtonba. Egy facsemetét hozott ajándékba Trumpnak, amit a díszvacsora előtt közösen ültettek el a Fehér Ház udvarán.

Rovatok