Index Vakbarát Hírportál

Macron Iránról, környezetvédelemről, liberalizmusról beszélt Washingtonban

2018. április 25., szerda 20:16

Párizs nem mondja fel az iráni atomszerződést – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő az amerikai kongresszus két háza előtt elmondott beszédében szerdán. Macron hitet tett a liberális világrend megőrzése mellett, és támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, írja az MTI.

Liberális világrend

A francia politikus hangsúlyozta, hogy a multilateralizmus az Egyesült Államok erőteljes részvételét követeli meg. "Különösen manapság, amikor a félelem légkörében élünk" - fogalmazott. A hazájában mostanában a szakszervezetekkel harcoló és a bevándorlási szabályokat szigorító francia elnök hitet tett a liberális világrend megőrzése mellett, bírálta a nacionalizmust, és úgy vélte, hogy a multilateralizmus nem teszi tönkre a nemzeti kultúrákat, az egyes országok megőrizhetik nemzeti identitásukat. Mint mondta: lehet ugyan izolacionista, azaz elszigetelődő politikát folytatni, ám a világ ettől függetlenül nem áll meg a fejlődésben, a globális kihívásokkal együttes erővel kell szembenézni. "A globális kihívások közös válaszokat igényelnek, és a multilaterális együttműködés további erősítését" - állapította meg. Sürgette Washingtont, hogy segítsen "újra kitalálni" a multilateralizmust. Európa és az Egyesült Államok tud együtt dolgozni a 21. század új világrendjének felépítésében - mondta. Emmanuel Macron a "szabad és tisztességes" kereskedelem mellett érvelt, és a kereskedelmi vitáknak a Kereskedelmi Világszervezet keretein belül történő megoldását szorgalmazta.

Irán

A francia köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Párizs nem mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást, mert szerinte addig nem szabad ezt felmondani, amíg nincs helyette egy lényegesen jobb alku. Egyúttal a jelenleginél ambiciózusabb új megállapodás kidolgozását javasolta. "Célunk világos: Irán soha nem juthat atomfegyverhez. Sem most, sem öt év múlva, sem tíz év múlva, soha" – szögezte le Emmanuel Macron. Arra figyelmeztetett: "nem szabad megengedni, hogy az iráni politika bármikor is háborúba sodorjon bennünket a Közel-Keleten". 

Környezetvédelem

Viszonylag részletesen szólt környezetvédelmi kérdésekről. Nincs B-bolygónk" - érvelt a globális környezetvédelem fontossága mellett a francia politikus, utalva egyik korábbi televíziós interjújára, amelyben az iráni atomalku megtartása mellett érvelt azzal, hogy "nincs B-terv". Kifejezte reményét, hogy Washington visszatér a párizsi klíma-megállapodáshoz. Beszédében a francia elnök országa támogatásáról biztosította a tervezett amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót.

Macron a kongresszus két házában mondta el szerdai beszédét, többször taps és ováció szakította meg, az amerikai politikusok felállva, percekig tapsolták őt. Ezzel lezárult Emmanuel Macron háromnapos washingtoni vizitje.

Rovatok