Index Vakbarát Hírportál

Nicaraguában már 34 halottja van a tüntetéseknek

2018. április 25., szerda 18:40

Hat nap alatt 34-en haltak meg Nicaraguában a tüntetések során – írja az MTI a nicaraguai Emberi Jogi Központ (Cenidh) adatai alapján. A civil szervezet közlése szerint a sérültek száma 66, közülük 12 állapota súlyos, intenzív ellátást igénylő. További 16 embernek nyoma veszett.

A munkáltatói és a munkavállalói befizetések növelését és a nyugdíjak csökkentését célzó reform ellen hatalmas tömegek tiltakoznak az utóbbi napokban a latin-amerikai országban, és rendszeresek a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai.

Latin-Amerika második legszegényebb országában a kormány arra készült, hogy 22,5 százalékra emeli a társadalombiztosítási járulékokat, és ezzel párhuzamosan 5 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat. A társadalombiztosítási rendszer hiányából akartak így lefaragni, de a tömegek tiltakozása miatt vasárnap kénytelenek voltak visszavonni a reformtervezetet, ami azonban kevésnek bizonyult az elégedetlenség lecsillapítására, és a demonstrációk azóta is folytatódnak.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az erőszak már odáig fajult, hogy néhány napja egy helyi riportert élőközvetítésben lőttek agyon az egyik tüntetésen.

Rovatok