Index Vakbarát Hírportál

Az északi propagandasajtó is lelkesedik a két Korea megállapodásáért

2018. április 28., szombat 10:11

Az észak-koreai média nagy lelkesedéssel számolt be a két Korea közti pénteki megállapodásról. A propagandasajtó egy új korszak kezdetéhez vezető út első lépéseiről, történelmi találkozóról ír a BBC beszámolója szerint.

Pénteken csúcstalálkozón egyeztetett Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök, az eseményen közös nyilatkozatot is elfogadtak. Eszerint szándékukban áll a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése, a koreai háború formális lezárása 65 év után, illetve a két ország diplomáciai és közlekedési kapcsolatainak erősítése.

Az eseményről a világsajtó részletesen beszámolt, de ami még fontosabb, hogy az észak-koreai pártsajtóban is pozitív színben tüntették fel. Korábban tabunak számított a propagandalapokban a nukleáris arzenál leszerelése, az irányadó narratíva ugyanis az volt, hogy az országnak szüksége van atomfegyverekre az amerikai agresszióval szembeni védekezéshez.

A BBC szöuli tudósítója szerint a nukleáris leszerelés puszta említése az észak-koreai lapokban is óriás sikernek számít a déliek szempontjából. A két Korea közti összeborulás hosszútávú kilátásairól itt olvashat bővebben.

(Borítókép:  Greg Baker / AFP)

Rovatok