Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai elnök szerint Trump Nobel-békedíjat érdemel

2018. április 30., hétfő 17:36

Trumpnak Nobel-békedíjat kellene nyernie.

Ezt Mun Dzsein dél-koreai elnök mondta egy zárt körű megbeszélésen az elnöki hivatal, a Kék Ház egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője szerint – írja a Vice.

A dél-koreai elnök lelkesedése a két Korea vezetője közötti történelmi találkozó sikerének, illetve általában a két ország közötti viszony váratlan enyhülésének és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor békülékenységének köszönhető. Múlt pénteken Kim lett az első északi vezető, aki a koreai háború 1953-as befejezése óta Dél-Korea területére lépett, és ha már ott volt, az országa atomfegyvereinek leépítését és a formálisan a mai napig nem lezárt háború lezárását ígérte. A nagy jelentőségű találkozó kikényszerítésében pedig Mun szerint Donald Trump amerikai elnöknek elévülhetetlenek az érdemei.

Mun nincs egyedül a véleményével, több republikánus az Egyesült Államokban is egyetért vele, sőt néhány brit fogadóiroda szerint az amerikai elnöknek valóban lehet reális esélye az idei díj elnyerésére. Erre egyébként azért lehet egyáltalán lehetősége, mert idén harmadszor is jelölték a díjra, az indoklás szerint az "erővel a békéért" alapelve sikere miatt.

A dél-koreai elnök megjegyzése ugyanakkor inkább csak udvarias szerénység lehetett, válaszul Lee Hui-ho korábbi dél-koreai first lady (az országot 1998 és 2003 között vezető, 2009-ben meghalt Kim Dedzsung felesége) korábbi megjegyzésére. Lee gratulált az elnöknek az Észak-Koreával folytatott tárgyalások sikeréhez, és azt mondta, Mun Nobel-díjat érdemel, erre válaszolta ő, hogy akkor már inkább Trumpé az érdem.

Trump elnök elődje, Obama türelmi stratégiája helyett az észak-koreai rezsimre gyakorolt nyomás maximalizálásában látta az előrelépés lehetőségét, és bár ez olykor a tesztoszterontól túlfűtött kekeckedés szintjére degradálta a diplomáciai kötélhúzást, mára úgy tűnik, az új hozzáállás alapvetően sikeres volt. Trump szerepérőlaz észak-déli találkozó elemzésében bővebben is írtunk.

Az igazán fontos találkozó, Trump és Kim Dzsongun megbeszélése egyébként még hátravan, erre május-júniusban kerülhet sor.

Rovatok