Index Vakbarát Hírportál

Kidobtak egy brit nőt a moziból, mert aspergeres

2018. április 30., hétfő 18:17 | aznap frissítve

Bocsánatot kért a Brit Filmintézet (BFI), miután egy brit moziból kidobtak egy vetítésről egy Asperger-szindrómás nőt – írja a Guardian.

A 25 éves Tamsin Parker a kedvenc filmjét, A Jó, a Rossz és a Csúf című kultikus 1966-os Sergio Leone-italowesternt nézte volna meg két barátjával a BFI egy londoni mozijában, de a vetítés közben megkérték, hogy hagyja el a termet, mert túl hangosan nevetett.

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavarok közé tartozó fejlődési zavar. Lényegében hasonló a köznapi értelemben vett autizmushoz, csak annál jóval enyhébb, így gyakran észre se vehető.

Azt mondta, autista vagyok, mire egy férfi azt mondta, retardált vagy. Egy másikat, aki lekurvázta, kidobták, de csak őutána. Teljesen megalázták és tönkretették a születésnapját

– mesélte az eset után Parker édesanyja a brit médiának.

A BFI az eset után kiadott közleményében bocsánatot kért, amiért rosszul kezelték a "kihívást jelentő és komplex helyzetet". A lány történetét azóta rengetegen osztották meg a közösségi médiában, sokan a felháborodásukat fejezték ki a történtek miatt.

Rovatok