Index Vakbarát Hírportál

Elsumákolták volna a választást, feloszlatták a parlamentet

2018. május 1., kedd 00:48

A miniszterelnök lemondását és a parlament alsóházának feloszlatását rendelte el hétfői ítéletében a gaboni alkotmánybíróság, miután a hét végére tervezett választásokat ismét elhalasztották.

A testület szerint a kormány és a törvényhozás elveszítette legitimitását, mert nem volt képes kellő időben megtartani a választásokat, írja az MTI.

„Az alkotmánybíróság döntéseit nem minősíteni kell, hanem végrehajtani” – ezekkel a szavakkal jelezte Emmanuel Issoze-Ngondet kormányfő, hogy elfogadja a testület döntését. Hasonlóképpen nyilatkozott Richard August Onouiet is, a parlament elnöke. A felsőház, a szenátus a bíróság döntése értelmében a helyén maradhat.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében Ali Bongo elnöknek ideiglenes kormányfőt kell kineveznie a választások megtartásáig. Múlt pénteken egy többpárti bizottság kinevezte ugyan a választási bizottság tagjait, de a választás időpontját többszöri halasztás ellenére sem írták ki.

Gabon az Atlanti-óceán partján fekszik, Afrika középső részén, a Kongói Köztársaság és Egyenlítői-Guinea között. Emmanuel Issoze-Ngondet-t 2016-ban nevezte ki miniszterelnöknek Ali Bongo. A választásokat akkor nemzetközi megfigyelők szerint számos szabálytalanság jellemezte, ami miatt erőszakos villongások is voltak az országban.

Rovatok